x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Testul pe care trebuie să ți-l faci înainte să te apuci de sport

Testul pe care trebuie să ți-l faci înainte să te apuci de sport

de Magda Bucur    |    29 Feb 2016   •   20:02
Testul pe care trebuie să ți-l faci înainte să te apuci de sport
Sursa foto: Lordn/Getty Images/iStockphoto

Accidentele la sala de fitness sau pe terenul de fotbal, de exemplu, pot fi extrem de grave, atunci când nu știm cum să ne dozăm efortul, când facem sport. De aceea, fie că vorbim despre copii care doresc să înceapă practicarea unui sport de performanță, fie despre sportivi amatori sau profesioniști, specialiștii recomandă întotdeauna efectuarea unor teste funcționale, pentru a preveni posibilele accidentări.

“Functional Movement Screening” (FMS) este cea mai inovativă metodă, la nivel mondial, de evaluare a riscului apariției accidentărilor sportive. În cadrul acestei analize se testează diverse modele de mișcare și se identifică eventualele asimetrii și disfuncționalități ale aparatului locomotor.

“Este foarte important să identificăm aceste probleme cât mai curând, pentru a le înlătura cu ajutorul unor exerciții corective potrivite. Studiile au arătat că asimetriile și disfuncționalitățile aparatului locomotor pot crește cu până la 3,5% riscul de accidentare! În plus, deficiențele în mișcare creează în timp mecanisme de compensare la nivelul aparatului locomotor, suprasolicitând articulații sau mușchi din zone învecinate celei cu probleme, care pot cauza diferite afecțiuni asociate”, explică Paul Sittner, coordonatorul Centrului de Recuperare Medicală Sportivă ProVita, specialist în recuperare medicală ortopedică și sportivă.

Testarea FMS este recomandata pentru:
- copiii care încep o activitate sportivă;
- sportivii amatori (care fac jogging de agrement sau care participa la maratoane, triatloane etc);
- sportivii de performanță;
- persoane aflate în faza de recuperare medicală, în urma unor accidentări.

Testarea modului de mișcare se face individual și se bazează pe anumite exerciții simple, efectuate însă în anumite condiții, folosind un minimum de materiale. În urma testării, specialistul recomandă anumite exerciții de corectare, în funcție de rezultatele obținute și tipul activității sportive. “De exemplu, la tenismeni, o mobilitate redusa în articulația scapulo-toracală duce la efectuarea ineficientă a mișcărilor repetate de lovire din antrenament sau meci, ceea ce poate duce la suprasolicitarea articulațiilor umărului, cotului sau chiar a mâinii. Tratarea locală a acestor zone duce doar la înlăturarea temporară a durerilor, fără efecte pozitive pe termen lung” explică Paul Sittner.

La 3 luni dupa identificarea deficiențelor în modul de mișcare, în baza testării inițiale, precum și după efectuarea exercițiilor corective în această perioadă, este recomandată repetarea testării. Astfel, se poate evalua nivelul la care s-a ajuns prin corectarea deficiențelor, dar în același timp se monitorizează și evoluția performanței în acest interval de timp.

“Deși practicarea sportului, în general, implică un anumit risc de accidentare, orice ramură sportivă dezvoltă asimetrii musculo-articulare tipice, care solicită corpul unilateral (de exemplu tenis, fotbal, hockey), crescând riscul de accidentare. De aceea, testările FMS se pot aplica la toate sporturile, pentru practicarea acestora în condiții de siguranță și în vederea creșterii performanțelor”, adaugă specialistul.

×