An de an, tot mai multi adolescenti cad prada drogurilor si o buna parte dintre ei sunt pierduti pentru societate. Iar familiile lor devin victime indirecte ale abuzului de droguri. Peste 70% dintre marii consumatori de substante ilegale provin din randul elevilor si studentilor. Motivele invocate de majoritatea sunt curiozitatea, teribilismul, relaxarea si imitarea prietenilor care consuma droguri.
Medicul Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Serban Voda", spune ca "drogurile reprezinta o amenintare mai ales pentru adolescenti, fiindca acestia nu si-au consolidat inca personalitatea care sa faca fata tentatiei. Ei ajung consumatori de droguri pentru a nu fi marginalizati de grupul de «prieteni», din cauza presiunii exercitate de acestia. Multi cred ca, daca «prizeaza» putin, nu li se va intampla nimic, dar se inseala amarnic, pentru ca in timp drogul pune stapanire pe ei si nu mai pot da inapoi". Dr. Daniel Popescu este initiatorul unui program privind descurajarea consumului de droguri in randul adolescentilor din liceele Sectorului 4. El subliniaza ca parintii si scoala au un rol foarte important in prevenirea acestui flagel. Orice parinte care vrea sa stie daca fiul sau fiica sa consuma droguri poate solicita la Policlinica "Serban Voda" efectuarea unui test rapid pentru depistarea drogurilor in urina.DEPISTARE CONFIDENTIALA
Testarea se face nenominal si nepunitiv, respectandu-se intimitatea elevului/parintelui, si nu urmareste descoperirea si pedepsirea consumatorilor, ci educarea, informarea si indrumarea catre specialisti. Metoda este simpla: se recolteaza pe loc o cantitate mica de urina, care se testeaza imediat. Rezultatul se obtine in aproximativ 5-15 minute si indica daca s-a consumat drog si ce tip. In urina, metabolitii de drog raman doua zile (48 de ore) si pot fi depistati chiar daca persoana testata nu a consumat droguri inaintea efectuarii testului. Trusa respectiva, care cuprinde patru teste diferite, pentru tot atatea tipuri de droguri, poate fi achizitionata de la policlinica, testarea tanarului fiind posibila si la domiciliu.
|
INITIATIVA. Medicul Daniel
Popescu a propus liceelor din
Sectorul 4 testarea nenominala
a elevilor privind consumul de droguri. "Aceasta procedura nu a mai fost
utilizata niciodata in Romania,
pentru un grup asa de mare de elevi. Parintii adolescentilor din liceele respective au aprobat prin acord scris aceasta initiativa. Ei vor fi informati daca in scoli exista consumatori
de droguri si vor putea lua in cunostinta de cauza masuri spre binele copiilor lor."
CONSILIERE. Incepand cu anul 2002, Policlinica "Serban Voda" are primul laborator din tara care efectueaza confidential teste rapide de urina prin care se stabileste natura drogului consumat. In cadrul institutiei exista si un cabinet de consiliere dupa cura antidrog, la care pot apela toti cei cu probleme cauzate de consumul de stupefiante. Acestia, chiar daca au reusit sa scape de dependenta fizica, au nevoie de ajutorul unui specialist pentru a scapa de dependenta psihica. Consilierea este asigurata de medici primari psihiatri si psihologi cu experienta in acest domeniu.
|
Citește pe Antena3.ro