Mulți părinți au renunțat la țigări, mai ales în preajma copiilor lor, iar țigara electronică pare a fi o alternativă, pentru că nu produce fum și monoxid de carbon. Totuși, ea poate fi la fel de periculoasă pentru copii dacă părinții nu respectă câteva reguli simple.
Acestea se referă, în primul rând, la soluția de nicotină lichidă, folosită pentru reîncărcarea țigării electronice, care poate fi extrem de toxică pentru cei mici. Pentru că are un miros fructat, această soluție poate fi foarte atractivă pentru copii, dacă au acces la ea. Iar riscurile sunt foarte mari: o singură linguriță cu nicotină lichidă, înghițită de un copil mic, îi poate fi fatală.
În „doze” mai mici, poate provoca amețeli, grețuri și vărsături. Și dacă intră în contact cu nicotina lichidă, la nivelul pielii, pot apă rea efecte nedorite. În general, părinții păstrează aceste substanțe periculoase în sertare, genți sau rafturi la care copiii ajung cu ușurință.
Medicii recomandă, însă, ca soluția de nicotină lichidă să nu fie niciodată ușor accesibilă celor mici. Mai grave sunt, însă, efectele pe care le are fumatul pasiv asupra copiilor.
Un studiu recent arată că pentru un copil, expunerea la fum adaugă circa 3,3 ani la vârsta arterelor, atunci când acesta ajunge la maturitate. Pereții vaselor de sânge sunt mai îngroșați, iar copiii vor deveni adulți mai predispuși la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.