x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului TOP 6 activități pentru dezvoltarea emoțională a copilului tău prin joc

TOP 6 activități pentru dezvoltarea emoțională a copilului tău prin joc

03 Oct 2022   •   15:37
TOP 6 activități pentru dezvoltarea emoțională a copilului tău prin joc

În ultimii ani, psihologii și medicii pun din ce în ce mai mult accent pe dezvoltarea factorului EQ alături de IQ. Această prescurtare înseamnă emotional quotient și se referă, de fapt, la coeficientul emoțional, adică la inteligența emoțională. Ei bine, părinții au început și ei să înțeleagă faptul că dezvoltarea emoțională a copilului este la fel de importantă ca și cea cognitivă pentru adaptarea la lumea curentă și pentru o viață de adult sănătoasă. În acest articol, îți oferim TOP 6 exemple de activități benefice pentru dezvoltarea emoțională a copilului tău prin joc!

TOP 6 activități pentru dezvoltarea emoțională a copilului tău prin joc

Vestea bună este că dezvoltarea emoțională a copilului este un proces care se realizează ușor și nu necesită eforturi financiare. Omul este o ființă socială prin excelență și se naște cu aceste abilități sociale. Ele trebuie doar stimulate pentru a deveni rutină.

 

Așadar, cum stimulezi dezvoltarea emoțională a copilului tău prin joc? Citește în continuare!

1. Activitate fizică

Activitatea fizică face bine atât sănătății corpului, cât și sănătății minții. Mișcarea eliberează endorfine care îl vor face pe cel mic mai fericit, mai puțin anxios și mai dornic să se culce devreme și să doarmă bine. Așa că ia-i bicicleta pentru copii și mergeți împreună în parc pentru o porție zdravănă de mișcare și sănătate!

2. Jocuri cu final deschis

Jocul nu este doar o metodă pentru copii de a învăța lucruri noi despre realitatea exterioară, ci și despre a se raporta la propria realitate interioară. Atunci când își construiește propriul joc cu final deschis și propria lume în care doar el e stăpân, jucător și judecător, copilul învață despre autocontrol, predictabilitate și leadership.

3. Scrierea într-un jurnal

Ținerea unui jurnal este o activitate cu un mare impact pentru cei mici (și pentru cei mari, în egală măsură). Practic, jurnalul este locul în care își vor descărca emoțiile și temerile în siguranță, fără frica de a fi judecați. Iar când copiii (ori adulții) își descarcă emoțiile în acest mod, vor fi mai puțin agresivi, încăpățanați și recalcitranți în lumea exterioară. În plus, în jurnalul lor pot crea lumi ficționale, pot desena și se pot distra în voie cum vor ei!

4. Arta pentru copii

Creativitatea este și ea o formă de descărcare a emoțiilor. Conceptul de mindfulness se aplică în egală măsură la copii și la adulți. Iar atunci când copilul tău intră într-o stare de flow desenând, colorând, cântând la un instrument sau dansând, starea lui de bine interior va atinge cote maxime.

5. Terapia prin muzică

Nu întâmplător terapia prin muzică există ca atare și se practică în mediul medical. Copilul tău o poate practica în siguranță în camera lui oricând, trebuie doar să îi permiți acest lucru. Acordă-i intimitate! Indiferent ce muzică ascultă, lasă-l să se scufunde în ea, cu volumul dat poate un pic prea tare sau cu căștile pe urechi. Atât timp cât volumul nu îi dăunează auzului, ignoră tipul de muzică ales de el care ție poate nu îți place și lasă-l să învețe să își controleze emoțiile prin muzică.

Poate îți amintești că în perioada adolescenței și tu fugeai de gura părinților și ascultai muzică în singurătate, în camera ta? Mai știi ce bine te făcea să te simți emoțional acest lucru?

6. Hrană pentru suflet

Ne putem referi aici metaforic la cititul unei cărți care îi place celui mic sau la... hrana propriu-zisă pentru suflet. Cum anume? Ia-l cu tine în bucătărie și jucați-vă împreună! Îi plac gogoșile? Foarte bine, lasă-l să își bage mâna în aluat, să frământe și să facă ce forme vrea el! Îi plac clătitele? Lasă-l să le ungă el cu dulceață pentru toată familia!

În acest mod, nu doar că o să vă distrați de minune împreună, dar veți crea și o legătură emoțională între voi. Copilul va înțelege că este important, că poate contribui și el la starea de bine a familiei, îi va crește încrederea în sine pentru că va învăța lucruri noi despre gătit și, în consecință, se va dezvolta armonios din punct de vedere emoțional.

 

Vezi? Este chiar ușor să contribui prin jocuri simple, fără eforturi financiare consistente, la dezvoltarea armonioasă a copilului tău! Viitorul adult echilibrat, cu relații sociale sănătoase și înconjurat de oameni frumoși la suflet ca și el îți va fi recunoscător, cu siguranță.

×