x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Premieră pentru tratarea obezității la adolescenți. Mai multe medicamente aprobate în SUA

Premieră pentru tratarea obezității la adolescenți. Mai multe medicamente aprobate în SUA

10 Ian 2023   •   16:40
Premieră pentru tratarea obezității la adolescenți. Mai multe medicamente aprobate în SUA
Sursa foto: Hepta

Adolescenții de peste 12 ani pot să fie tratați pentru obezitate, după ce Academia Americană de Pediatrie a recomandat folosirea unor medicamente, scrie Reuters.

Sunt primele măsuri care vizează tratarea acestei afecțiuni, până acum fiind aprobate doar acțiuni de prevenție. 
''Cred că este important, întrucât există o serie de neclarităţi în ceea ce priveşte cauzele exacte ale obezităţii şi există şi unele prejudecăţi neintenţionate, transmise chiar de persoane din domeniul medical în ceea ce priveşte obezitatea infantilă'', a spus Marc Michalsky, medic la Spitalul pediatric Nationwide din Columbus, Ohio.

Medicamentele pentru slăbit recomandate minorilor sunt Orlistat, produs de GlaxoSmithKline, tratament injectabil contra diabetului reconvertit în medicament pentru slăbit sub denumirea comercială Wegovy, precum și medicamentul generic pentru diabet Metformin. Ultimul era utilizat fără a fi autorizat pentru scăderea în greutate a copiilor. Au fost efectuate 27 de studii pentru Metformin la copii, care au demonstrat o eficiență de 74%. 
''În special copiii care prezintă comorbidităţi mai urgente şi care le pot pune viaţa în pericol, cei care sunt mai mari ca vârstă, şi cei afectaţi de o obezitate mai severă ar putea necesita opţiuni terapeutice suplimentare'', a transmis AAP.

Orlistat, produs de GlaxoSmithKline, este autorizat de FDA pentru copii de peste 12 ani. Fentermina, un inhibator al poftei de mâncare, este aprobat pentru persoane de peste 16 ani.
Un al medicament, Wegovy a obţinut recent autorizarea pentru controlul cronic al greutăţii la copii cu vârste mai mari de 12 ani. FDA a mai aprobat și medicamentul pentru diabet Saxenda, produs de Novo Nordisk, în tratamentul obezităţii la adolescenţii de peste 12 ani.
FDA a mai aprobat o indicaţie suplimentară pentru Qsymia produs de Vivus pentru managementul cronic al greutăţii în cazul pacienţilor obezi de peste 12 ani.

Pentru copiii între 2-12 ani, AAP a transmis că nu sunt suficiente dovezi pentru prescrierea acestor medicamente.  Mai este recomandată și chirurgia metabolică şi bariatrică pentru adolescenții cu obezitate extremă.

De asemenea, se mențin măsurile de consiliere pe termen lung a copiilor și părinților cu privire la stilul de viață.

Indicele de masă corporală (BMI), calculat prin raport între greutate și înălțime, de peste 95 la copii reprezintă obezitate. Forma severă este de 20% peste 95.  Circa 14,4 milioane de copii și adolescenți din SUA suferă de obezitate. 

×