Mai puţin junk-food, mai multă hrană „verde”! Consumul de fructe şi legume este cel mai important factor în dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a copiilor, iar prezentarea beneficiilor pe care le au fructele şi legumele îi poate determina pe copii să fie mai „conştiincioşi” atunci când părinţii le pun în pacheţel şi un măr sau o banană. Asociaţia Blue Project a lansat, în urmă cu câteva luni, un proiect educativ de încurajare a consumului de fructe şi legume, adresat copiilor din grădiniţe şi şcoli primare. Şi părinţii sunt „ţinte” ale acestui program care le reaminteşte adulţilor principiile alimentare sănătoase cu care trebuie să-i obişnuiască pe cei mici.
Prima ediţie a proiectului „Hrană sănătoasă şi la şcoală şi acasă” a început la 1 decembrie 2010 şi se va încheia la 20 mai 2011. Copiii înscrişi în acest proiect trebuie să realizeze un portofoliu de colaje, desene sau picturi cu tema „Fructele şi legumele ne fac mari şi sănătoşi” şi să organizeze, împreună cu educatoarele şi învăţătoarele, expoziţii şi evenimente având ca temă roadele naturii. De asemenea, fiecare şcoală înscrisă organizează la nivel local o „zi a fructelor şi legumelor” şi transmite iniţiatorilor proiectului fotografii şi articole de la acest eveniment. „Prin proiectele-concurs pe care le propunem copiilor ne dorim să contribuim la o armonioasă dezvoltare a acestora. Ne dorim, de asemenea, ca prin proiectele iniţiate de asociaţia noastră să le oferim cadrelor didactice un suport interactiv prin care să poată aduce la lumină ideile şi activităţile pe care le realizează.
Fiecare proiect al Asociaţiei Blue Projects va fi sprijinit de un «minisite» care să marcheze şi să prezinte activitatea participanţilor, o «carte de vizită» ce va putea fi accesată oricând, de oriunde. Şcolile cele mai active în cadrul programelor noastre vor fi premiate la sfârşitul fiecărui an şcolar”, spune Bogdan Cercel, preşedinte Asociaţiei Blue Projects. La proiect participă, gratuit, peste 1.700 de elevi şi aproximativ 100 de cadre didactice din peste 40 de şcoli şi grădiniţe din toata ţara. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul special creat: www.papabun.blue-projects.ro.
Pentru că interesul arătat acestei iniţiative este foarte mare, organizatorii proiectului propun şi un concurs: Reţete pentru copii. Evident, reţete „sănătoase”, care se pot face acasă, de mâncăruri şi prăjituri pe placul celor mici şi care trebuie neapărat să conţină legume sau fructe. Bucătarii – elevi sau cadre didactice trebuie să trimită pe adresa de concurs atât reţeta completă – ingrediente şi mod de preparare –, cât şi fotografia produsului realizat „în casă”.