România are cea mai mare incidenţă de tuberculoză din Uniunea Europeană, de peste cinci ori faţă de media europeană, iar tuberculoza la copii este și ea în creștere. 20% dintre cazurile de tuberculoză din Europa au fost diagnosticate în România.
Practic, la acest capitol, țara noastră este în topul negru al Uniunii Europene, iar anul trecut nu mai puțin de 12.000 de români sufereau de tuberculoză, între aceștia 370 prezentând form rezistente la antibiotic și extins-rezistente.
Statisticile arată că în România, 1.100 de persoane mor anual de TBC şi alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.
Tuberculoza la copii – Ce e de făcut?
Câteva răspunsuri pertinente are președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, dna Cătălina Constantin:
„Suntem a 30-a țară cea mai bogată din lume. Ar trebui să avem cu ce crea un sistem care să detecteze cazurile noi de tuberculoză cât mai rapid posibil. Ar trebui să avem echipe multidisciplinare, susținute de sistemul sanitar, care să ne ajute să împingem lucrurile în direcția favorabilă”.
Citește și
Vă cade părul? Iată ce leacuri recomandă farm. dr. Ovidiu Bojor
Grefa care poate întârzia menopauza cu 20 de ani
Cătălina Constantin atrage atenția asupra faptul că, în preajma adultului bolnav – care este contagios – se îmbolnăvesc și copiii. „Încă avem tuberculoza la copii. Copiii se îmbolnăvesc doar dacă sunt în preajma adulţilor care sunt contagioşi. Asta mie îmi spune că încă nu avem un sistem care să detecteze cazurile noi de tuberculoză cât mai rapid posibil”.
Tuberculoza la copii – o lege care i-ar putea proteja
..........................................