x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Un nou vaccin pentru bebelusi

Un nou vaccin pentru bebelusi

05 Mai 2006   •   00:00

Infectiile pneumococice. Cei mai expusi sunt bebelusii. In absenta unui tratament corespunzator sau in cazul rezistentei la tratament, deznodamantul poate fi fatal. Recent, pe piata din Romania a fost autorizat un vaccin care previne aparitia acestor infectii.

LarryWilliams/CORBIS/PHOTOLAND
Infectiile pneumococice. Cei mai expusi sunt bebelusii. In absenta unui tratament corespunzator sau in cazul rezistentei la tratament, deznodamantul poate fi fatal. Recent, pe piata din Romania a fost autorizat un vaccin care previne aparitia acestor infectii.

Decese

Constant, din 1990 pana in 1999, bolile aparatului respirator s-au plasat pe primul loc la mortalitatea infantila: de la 39,3%, in 1990, la 33,6%, in 1999. Dupa 2000 pana in 2004, bolile aparatului respirator se plaseaza pe locul intai sau in cel mai bun caz pe un loc secund in privinta deceselor infantile.

De mentionat ca in Europa Occidentala, decesele copiilor provocate de bolile aparatului respirator sunt mai putine, fiind considerate decese evitabile. Din familia bolilor aparatului respirator fac parte infectiile pneumococice prin Streptococcus pneumoniae.

Invazive si noninvazive

Pneumococul este agentul patogen al infectiilor pneumococice invazive si non-invazive la copii. In categoria infectiilor pneumococice invazive sunt incluse pneumonia, meningita si bacteriemia. Pneumonia debuteaza cu febra peste 39 de grade Celsius, frisoane, tuse, junghi toracic. Bacteria Streptococcus pneumoniae este principalul responsabil al meningitelor la copilul intre doua si 12 luni.

Meningita inregistreaza o rata mare de deces si, din pacate, copiii care supravietuiesc bolii raman cu sechele: scaderea auzului, tulburari neurologice. Bacteriemia debuteaza cu febra si evolueaza spre bacteriemia inalta, care este la originea unor complicatii severe.

In categoria infectiilor pneumococice noninvazive sunt incluse otita medie acuta, sinuzita si bronsita, boli mai frecvente in crese si gradinite. Pneumococul se transmite prin aer de la o persoana la alta prin stranut, tuse sau prin contact direct cu purtatorul agentului patogen. Incidenta acestor infectii este mai mare iarna si primavara.

Solutia

In lume, anual, peste un milion de copii mor din cauza unei infectii pneumococice. La ora actuala, singura solutie care poate diminua riscul acestor infectii o reprezinta vaccinul. Din decembrie anul trecut, Agentia Nationala a Medicamentului a autorizat punerea pe piata din tara noastra a vaccinului antipneumococic plurivalent (Prevenar). El este indicat copiilor intre doua luni si doi ani, dar si copiilor intre doi si cinci ani care nu au fost vaccinati anterior. Este un vaccin pneumococic care asigura protectia copilului impotriva unor boli cum sunt: meningita, bacteriemia (prezenta bacteriilor in sange) si pneumonia bacteriemica, cauzate de Streptococcus pneumoniae anumite serotipuri. Vaccinul este injectat in muschi si ajuta organismul sa isi produca propriii anticorpi, care protejeaza copilul impotriva acestor boli. Ca toate vaccinurile, si acesta poate provoca unele reactii adverse. In mod normal, copilului i se administreaza patru doze, la date diferite.

In tarile in care acest vaccin este administrat constant se inregistreaza o curba descendenta a mortalitatii infantile cauzata de infectiile pneumococice.

INFECTII. "Pneumococul reprezinta cauza principala a unor grave afectiuni precum pneumonia, meningita, boala invaziva pneumococica, otita medie purulenta. Infectia cu pneumococ este mult mai agresiva in cazul categoriei copiilor cu risc crescut, respectiv cei cu malformatii congenitale cardiace, pulmonare, boli sangvine, splenectomii, boli oncologice. Prin tratarea acestor boli in copilarie scade morbiditatea infectiilor cu pneumococ la adult", precizeaza profesorul doctor Adrian Streinu Cercel.
×
Subiecte în articol: sanatatea copilului pneumococice