x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului VIDEO - Premieră în Europa: Copii operaţi pe cord închis în Franţa, graţie unei tehnologii 3D

VIDEO - Premieră în Europa: Copii operaţi pe cord închis în Franţa, graţie unei tehnologii 3D

06 Dec 2015   •   15:20
VIDEO - Premieră în Europa: Copii operaţi pe cord închis în Franţa, graţie unei tehnologii 3D

Trei copii au fost operaţi cu succes pe cord închis, recent, în Franţa, o premieră în Europa, graţie utilizării "EchoNavigator", o nouă tehnologie de vizualizare 3D, a anunţat duminică un responsabil al secţiei pediatrice de la spitalul din Toulouse.

Acest sistem de navigare 3D este deja utilizat într-un spital din Créteil, în apropiere de Paris, şi în câteva spitale europene, dar numai pentru "adulţi şi pentru alte indicaţii", a declarat pentru AFP Philippe Acar, cardiolog şi pediatru, confirmând o informaţie publicată de cotidianul Le Parisien.

Acest sistem are ca scop facilitarea operaţiilor pe cale percutanată, trecând printr-o venă şi, astfel, evitând operaţia pe cord deschis pentru copiii cu malformaţii cardiace.

Software-ul, dezvoltat de Philips, permite afişarea pe acelaşi ecran şi în 3D a ecografiei inimii copilului şi a razelor X în momentul în care medicii introduc sonda pe care o folosesc pentru repararea malformaţiilor cardiace, a explicat profesorul Acar, care conduce proiectul de cercetare clinică.

Această nouă tehnologie testată la Toulouse se integrează într-un proiect european, a precizat cardialogul. Patruzeci de copii ar urma să beneficieze de o operaţie cu ajutorul acestui software în următorii doi ani, înainte ca procedeul să fie extins la toate spitalele.

"Trebuie să se demonstreze că acesta oferă un real ajutor pentru chirurgi" a explicat profesorul Acar.

Nellie, în vârstă de 5 ani, a fost primul copil care a beneficiat de această nouă tehnică la începutul lunii noiembrie. Ea suferea de o gaură intraventriculară, foarte delicat de operat cu mijloacele chirurgicale clasice. "Şi acest sistem într-adevăr ne-a ajutat", a spus profesorul Acar.

De asemenea, un băiat în vârstă de 6 ani a suferit apoi aceeaşi intervenţie, iar o fetiţă de 9 ani ea a fost operată pentru o problemă de comunicare între atriile cardiace.

Nu trec decât 72 de ore de spitalizare şi copilul iese fără cicatrici, a remarcat profesorul. AGERPRES

×