x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Vin examenele!

10 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA ADOLESCENTULUI
Vacanta de iarna s-a terminat... E ca si cum tinerii ar fi coborat cu schiurile de pe partie si, fara sa apuce sa isi dea claparii jos, au intrat direct in perioada de teze si examene.
Asadar, intr-un timp foarte scurt, ei sunt nevoiti sa asimileze o cantitate mare de materie. Iar dupa greva din toamna, care a durat trei saptamani, situatia elevilor si a studentilor este si mai grea. De aceea, tinerii trebuie sa apeleze la diverse tehnici si chiar trucuri pentru a invata mai usor si mai eficient.

Invatati logic!


In procesul de invatare sunt antrenate atentia, perceptia, memoria, imaginatia, gandirea si motivatia. In invatarea eficienta, foarte important este a memora logic, si nu mecanic. "Invatam mai bine un material daca il structuram si il organizam intr-o forma logica, avand la baza o schema simpla, alcatuita din idei principale", explica Gabriela Ianculescu, psiholog scolar. De asemenea, eficiente sunt si materialele ajutatoare, cum ar fi, de exemplu, o harta, o ecranizare a romanului studiat sau un desen. Pot fi memorate si textele pe care le intelegem mai putin, prin repetitii multiple, insa aceste notiuni se vor estompa in timp. Iar daca invatam mecanic, e posibil ca memoria sa ne joace feste chiar pe parcursul examenului.

Renuntati la baruri!


Un alt lucru trebuie respectat: orele de odihna. De aceea, cel putin in perioada examenelor, veti renunta la iesirile in baruri si cluburi. Specialistii ne sfatuiesc sa ne ghidam exclusiv dupa principiul: noaptea – odihna, ziua – invatatura. Deoarece privarea de somn in general, dar mai ales in perioada examenelor, perturba procesul de invatare. "Starea de oboseala, nervozitatea, tensiunea, nelinistea diminueaza randamentul procesului de asimilare de noi cunostinte. De asemenea, o alimentatie necorespunzatoare, lipsa exercitiilor fizice, tutunul, cafeina altereaza buna functionare a memoriei", arata psihologul.

ECHIPA. Uneori, adolescentii simt nevoia sa colaboreze in procesul de invatare. Unii spun ca invata mai usor in compania unui coleg: primul dintre ei citeste, celalalt explica sau unul spune lectia, iar celalalt asculta, dupa care schimba rolurile. Aceasta tehnica functioneaza insa numai in anumite situatii, deoarece de cele mai multe ori tinerii ajung sa aiba alte activitati decat asimilarea informatiilor pentru examen (povestesc, se joaca pe calculator, asculta muzica).

MUZICA. Exista o categorie de tineri care sustin ca invata mai bine daca in acelasi timp asculta muzica la maximum. Specialistii in psihologia scolara sunt de alta parere. De aceea, ei ii sfatuiesc pe parinti sa le explice copiilor lor ca memoria nu poate sa functioneze mai bine daca atentia este concentrata in doua locuri in acelasi timp. Muzica este ideala in perioadele de pauza, dar in timp ce invatam poate fi o piedica in procesul de asimilare de noi informatii.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului