Din ianuarie şi până în prezent, la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 100 de operaţii de chirurgie robotică. Robotul-chirurg este manevrat de la distanţă de medic în cazul acestor intervenţii.
Din ianuarie şi până în prezent, la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 100 de operaţii de chirurgie robotică. Robotul-chirurg este manevrat de la distanţă de medic în cazul acestor intervenţii.
Robotul DaVinci de la Institutul Clinic Fundeni poate să efectueze toate tipurile de intervenţii care se fac pe cale laparoscopică şi toate tipurile de operaţii care se efectuează în general. Cancerul de rect, herniile hiatale sau prostatectomia totală pot fi operate cu rezultate mult mai bune prin chirurgia robotică. Potrivit specialiştilor, intervenţiile de chirurgie robotică sunt mai sigure şi mult mai uşor suportate de pacient. Perioadele de spitalizare şi recuperare sunt mai mici decât în cazul chirurgiei clasice. De asemenea, cresc durata şi calitatea vieţii de după operaţie, intervenţiile fiind minim invazive.
Program-pilot
“Robotul de la Institutul Fundeni a fost achiziţionat în scop didactic printr-un program al Ministerului Educaţiei. Robotul-chirurg a costat 1,5 milioane de euro. Costurile intervenţiilor efectuate până acum au fost suportate printr-un program-pilot al Ministerului Sănătăţii. În Bucureşti mai beneficiază de un astfel de robot Spitalul Floreasca. Pentru moment, în România nu se poate face chirurgie robotică decât în cadrul unui program-pilot din cauza costurilor ridicate”, arată prof. dr Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.
Prima intervenţie de chirurgie robotică a fost efectuată în ianuarie 2008, iar până în prezent, cu ajutorul robotului au fost operate 100 de persoane. La Institutul Fundeni există trei echipe de medici care efectuează operaţii de chirurgie robotică. “Folosim chirurgia robotică acolo unde laparoscopia este depăşită. Chirurgia robotică oferă o vedere tridimensională şi o mai mare versatilitate a vârfului intrumentelor”, mai spune prof. dr Irinel Popescu.
Intervenţii la distanţă
Chirurgia robotică uşurează foarte mult şi munca medicului chirurg. Acesta nu mai stă în picioare lângă patul de operaţie, ci manevrează robotul de la distanţă, din faţa unei console. Robotul poate fi manevrat atât de la o distanţă de câţiva metri, din sala de operaţie, cât şi de la distanţe mult mai mari. Însă cu cât distanţa este mai mare, cu atât costurile cresc, deoarece conexiunea între locul unde se află chirurgul la consola lui de operaţie şi bolnav este scumpă.