Lentilele de contact sunt preferate în locul ochelarilor de vedere din trei motive: preţ convenabil, confort şi eficienţă.
Dacă în trecut acestea erau incomode şi mai puţin eficiente, în prezent, lentilele de contact sunt tot mai căutate, deoarece pot corecta multe probleme de vedere în care se recomandă purtarea ochelarilor.
Lentilele sunt nişte discuri mici, transparente, care se aplică direct pe ochi (pe cornee), în vederea tratării unor afecţiuni oculare precum astigmatismul (deformare de cornee), presbiopia (incapacitatea ochiului de a focaliza obiectele apropiate), miopia (imposibilitatea de a distinge clar obiectele aflate la distanţă) sau hipermetropia (defect de vedere caracterizat prin situarea focarului imaginii dincolo de retină). Puteţi folosi lentilele de contact şi dacă aţi suferit o intervenţie chirurgicală pentru cataractă.
Risc de infecţii şi leziuni
Pe piaţă, există două mari tipuri de lentile: rigide (permeabile la gaz) şi moi (confecţionate dintr-un material hidrofil, care absoarbe apa). Cele mai folosite sunt lentilele moi, iar cele rigide au indicaţii precise (de exemplu, persoanelor diagnosticate cu miopie şi cu astigmatism). Lentilele sunt contraindicate dacă aveţi artrită severă, hipertiroidism, alergii, diabet, astm bronşic, sindromul Sjogren (lipsa lacrimilor) sau dacă aveţi o slujbă care vă expune la particule şi vapori chimici ce pot fi absorbiţi sau se pot lipi pe lentile (praf, vopsea, fixativ de păr). Copiii şi adolescenţii cu vârste sub 20 de ani nu trebuie să poarte lentile de contact decât în situaţii indicate de medic.Atenţie! Purtarea lentilelor de contact presupune riscuri crescute: uscarea ochilor, vedere în ceaţă (din cauza scăderii cantităţii de oxigen din cornee), mâncărimi, modificarea formei corneei sau infectarea acesteia, reacţii alergice (la soluţia de curăţare a lentilelor), infecţii şi inflamaţii ale ochiului, probleme grave ale corneei. Problemele de acest gen pot fi evitate dacă urmaţi întocmai intrucţiunile de îngrijire pe care le primiţi o dată cu lentilele. Pentru a depista precoce eventuale infecţii sau modificări ale vederii cauzate de utilizare improprie a lentilelor de contact este bine să mergeţi la oftalmolog cel puţin de două ori pe an.
ISTORIC. Primele lentile de contact au fost confecţionate în 1936 din sticlă şi plastic (polimetil metilcrilat, cunoscut sub numele de plexiglas). Acum se folosesc două tipuri de lentile: moi şi rigide.
AVERTISMENT. Uzura normală provocată de înaintarea în vârstă, lacrimile, vechimea sau o manevrare improprie sunt factori care duc la deteriorarea lentilelor de contact. Simptomele variază de la cele minore (lăcrimări intense, vedere în ceaţă, înţepături) până la tulburări severe (complicaţii corneene).
Sfatul medicului
Cine doreşte să poarte lentile de contact trebuie mai întâi să consulte un specialist, spune medicul oftalmolog Elena Popescu. Medicul este singurul în măsură să decidă necesitatea purtării lentilelor şi să le recomande, în funcţie de obiectivul urmărit: corecţie (cu dioptrii), terapeutic (folosite post-operator sau în timpul unor tratamente ale corneei) sau cosmetice. Lentilele de contact sunt de două feluri: pentru purtare zilnică (se scot în fiecare seară) sau pentru o perioadă între 7 şi 30 de zile.Citește pe Antena3.ro