Aproximativ 4% din decesele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de abuzul de alcool. La tinerii între 15 şi 29 ani, rata acestor decese atinge 9%. Ţara noastră se plasează în zona roşie în privinţa consumului de alcool. Conform datelor OMS, românii preferă în procente egale băuturile spirtoase (39%) şi berea (39%), precum şi vinul (22%).
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat la 11 februarie, sunt necesare măsuri pentru a salva vieţi şi a reduce consecinţele asupra sănătăţii cauzate de abuzul de alcool. Consumul de alcool în exces provoacă, în fiecare an, aproximativ 2,5 milioane de decese şi un număr din ce în ce mai mare de tineri victime a unor boli şi traumatisme. Raportul OMS foloseşte termenul de „consum nociv de alcool” abuzul de alcool până la punctul în care sănătatea este pusă în pericol cu consecinţe sociale nedorite.
Doctorul Ala Alwan, director adjunct al OMS pentru bolile netransmisibile şi sănătatea mintală, avertizează faptul că multe ţări recunosc că au probleme de sănătate publică majore provocate tocmai de abuzul de alcool.
Raportul privitor la consumul de alcool şi urmările asupra stării de sănătate – Global Status Report on Alcohol and Health – avertizează că aproximativ 4% din decesele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de excesul de alcool. Majoritatea deceselor din această categorie sunt rezultatul traumatismelor, cancerului, bolilor cardiovasculare şi cirozei hepatice. Pe plan mondial, 6,2% dintre decese au ca victime bărbaţi şi 1,1%, femei. 320.000 de tineri între 15 şi 29 de ani mor în fiecare an din cauza alcoolului, ceea ce reprezintă 9% din totalul deceselor la această grupă de vârstă. La ora actuală, abuzul de alcool este unul dintre cei patru factori de risc majori cei mai frecvenţi, alături de tabagism, alimentaţie dezechilibrată şi sedentarism. Cei patru factori sunt responsabili pentru bolile cardiovasculare, cancer, pneumopatii cronice şi diabet.
În Federaţia Rusă şi în ţările din vecinătatea acesteia, un bărbat din cinci moare din cauza alcoolului. În ţara noastră, la categoria de vârstă 15 şi 29 de ani, bărbaţii surclasează femeile în privinţa consumului de alcool, principalele consecinţe fiind ciroza hepatică şi accidentele rutiere cu traumatisme severe.
Moldovenii, locul I în topul”setoşilor”
Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) mai arată că locuitorii Republicii Moldova sunt campionii la consumul de alcool. Conform datelor OMS, moldovenii beau anual 19,2 litri de alcool pe cap de locuitor. Peste 10 litri din această cantitate este alcool „neînregistrat”, provenind în general din băuturi făcute la domiciliu. Pe locul doi în acest clasament se află cehii, cu 16,2 litri de alcool pe cap de locuitor. Pe ultimele locuri se află locuitorii ţărilor arabe, unde consumul anual de alcool al unui locuitor era sub 2,5 litri pe an. În medie, în lume s-au consumat, în 2005, 6,1 litri de alcool pur pe cap de locuitor. (Magda Colgiu)