x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Acidul gastric provoaca ulcer

Acidul gastric provoaca ulcer

09 Iul 2004   •   00:00

Cresterea aciditatii gastrice este un simptom care trebuie luat in serios, deoarece in majoritatea cazurilor provoaca ulcer duodenal. Pentru a va feri de aceasta afectiune trebuie sa mancati sanatos si sa evitati stresul.

STELUTA INDREI

Hiperaciditatea gastrica se manifesta printr-o digestie dificila chiar daca nu au fost facute excese alimentare. Balonarile, halena si arsurile sunt simptome care trebuie sa dea de gandit. Uneori, acestea sunt insotite de senzatii de greata si scaderea poftei de mancare. Constipatia sau diareea pot complica aceste tulburari digestive. La unele persoane, simptomele se agraveaza sau se calmeaza dupa luarea mesei.

CAUZE. "Hiperaciditatea gastrica produce eroziuni la nivelul mucoasei duodenale, care in timp se transforma in ulceratii si ulcere. Ulcerul se caracterizeaza prin periodicitate, adica se repeta, mai ales primavara si toamna. O persoana poate avea ulcer fara sa stie. Ulcerul se poate vindeca si in trei saptamani, dar exista riscul sa reapara, iar situatia sa fie mai grava", explica medicul primar gastroenterolog Mihai Cojocaru de la Spitalul Militar Central. Mancarurile excitante (prajeli, condimente, cafea), fumatul, alcoolul, stresul fizic si/sau psihic, stresul prin nonsolicitare (someri, pensionari s.a.) si stresul postoperator favorizeaza secretia sucului gastric si implicit producerea ulcerelor. Sa nu uitam de Helicobacter Pylori, o bacterie prezenta in stomac. Aceasta impreuna cu aciditatea gastrica produc frecvent recidivele ulcerelor duodenale. O alta cauza de aparitie a ulcerului sunt afectiunile digestive precum sindromul Zollinger Ellison.

TRATAMENT. Aciditatea gastrica se vindeca foarte usor datorita medicamentelor moderne care sunt foarte eficiente. Acestea sunt de patru feluri, in functie de substanta pe care o contin: omeprazol, lansoprazol, pantoprazol si esomeprazol. Potrivit dr. Mihai Cojocaru, "inainte de era acestor medicamente, cel mai folosit tratament era cel chirurgical. In prezent, chirurgia se mai foloseste doar in urgentele majore". De obicei, cand se trateaza ulcerul duodenal nu se inhiba doar aciditatea gastrica, ci se administreaza si medicamente care distrug acea bacterie din stomac. Cel mai eficient si cel mai modern tratament de acest fel presupune asocierea intre un inhibitor puternic al secretiei gastrice si doua antibiotice la care Helicobacter Pylori este sensibila. Aceste scheme de tratament sunt stabilite de medicul specialist de boli interne sau gastroenterolog, in urma investigatiilor.

STRESUL FIZIC SI PSIHIC

Mediul familial si social al fiecarei persoane care sufera de afectiuni digestive are un rol foarte important. De fapt, se intampla foarte frecvent ca aciditatea gastrica si ulcerele sa apara in urma unei probleme de ordin psihologic. De asemenea, pacientii care sufera interventii chirurgicale sunt expusi unui anumit tip de stres, medicii confruntandu-se cu multe cazuri de ulcer de stres postoperator. Stresul poate avea consecinte pe plan digestiv, insotite destul de frecvent si de alte afectiuni, precum migrenele, insomniile, anxietatea etc.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă