x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aditivi care alterează analizele medicale

Aditivi care alterează analizele medicale

de Magda Marincovici    |    12 Noi 2008   •   00:00
Aditivi care alterează analizele medicale

Pipete, tuburi din material plastic..., instrumente folosite în laboratoarele medicale ce ar putea să altereze rezultatele analizelor. Cauza: unele substanţe existente în compoziţia materialelor plastice din care sunt fabricate aceste instrumente medicale.

Instrumentele din plastic de unică folosinţă sunt o prezenţă comună în laboratoarele unde se efectuează analize medicale. Menţiunea “steril” pe ambalaj oferă siguranţă. Şi totuşi Andrew Holt şi colegii lui de la Universitatea Alberta din Canada avertizează, într-un studiu publicat recent în revista Science, asupra existenţei unor substanţe care pot altera rezultatele analizelor medicale.

MATERIALE PLASTICE
Echipa lui Andrew Holt a identificat doi aditivi în materialele plasticele din care au fost fabricate tuburi, pipete.

Aceşti aditivi au capacitatea de a trece în probele biologice prelevate cu scopul de a fi analizate. În aceste condiţii, profesorul Andrew Holt a fost interesat de acţiunea mai multor molecule asupra unei enzime umane, respectiv monoamina oxidaza-B.

Cercetătorul canadian a fost surprins să observe că aceste molecule reuşesc să blocheze acţiunea enzimei chiar atunci când sunt în concentraţii mici. Pornind de la această observaţie, cercetătorul canadian a început să studieze materialele din care sunt făcute multe dintre instrumentele medicale. Tuburile din plastic au fost “tratate”, astfel încât să poată fi depistată natura compuşilor susceptibili de a migra. În final, cercetătorii canadieni au depistat un agent lubrifiant – oleamida – şi un dezinfectant (DIHEMDA) folosiţi la obţinerea materialelor plastice.

PIPETE
Cele două substanţe sunt inhibitori ai monoaminei oxidazei tip B, precizează echipa cercetătorului Andrew Holt. Efectul de denaturare a probelor este mai puternic cu cât acestea sunt lăsate mai mult de zece zile în tuburi, la temperatura obişnuită.

Cercetătorii canadieni subliniază că este suspectă inclusiv partea de cauciuc a pipetelor folosite în mod curent în laboratoare. Pentru a evita acest pericol, o parte din personalul din laboratoare dezinfectează cât mai des instumentarul, deşi această operaţie le consumă foarte mult timp. Alţii preferă să utilizeze exclusiv instrumente din sticlă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă