x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aeroporturi - Zgomotul şi inima

Aeroporturi - Zgomotul şi inima

de Steluta Indrei    |    14 Feb 2008   •   00:00

Zgomotul produs de avioane în timpul nopţii duce la creşterea tensiunii arteriale fără ca persoanele afectate să se trezească, arată un studiu publicat în revista European Heart Journal.



Zgomotul produs de avioane în timpul nopţii duce la creşterea tensiunii arteriale fără ca persoanele afectate să se trezească, arată un studiu publicat în revista European Heart Journal.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra şi de la alte instituţii europene au monitorizat tensiunea a 140 de voluntari care locuiesc în apropierea marilor aeroporturi de la Londra, Atena, Milano şi Stockholm. Autorii au constatat că tensiunea arterială creşte semnificativ pe măsură ce zgomotul nocturn depăşeşte 35 de decibeli. Acest nivel sonor corespunde zgomotului produs de un avion, de o maşină sau chiar de sforăitul partenerului. Traficul aerian favorizează creşterea tensiunii, în medie, cu aproape 6,2 mm Hg (sistola) şi 7,4 mm Hg (diastola). De exemplu, o persoană care are în mod normal 130/80 mm Hg poate avea din cauza zgomotului o tensiune de 136/87 mm Hg. Cu cât intensitatea zgomotului este mai mare, cu atât creşte şi tensiunea arterială. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au trăit cel puţin cinci ani în apropierea unui aeroport prezintă mai multe riscuri de a suferi de hipertensiune decât cei care au locuit într-un cartier liniştit. "De aceea trebuie luate măsuri pentru a reduce zgomotul produs de avioane, mai ales noaptea, astfel încât să protejăm sănătatea oamenilor care locuiesc în preajma aeroporturilor", a comentat dr Lars Jarup, coautor al studiului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă