x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aerul din maşină, mai poluat decăt cel din exterior

Aerul din maşină, mai poluat decăt cel din exterior

de Jurnalul National    |    16 Oct 2007   •   00:00

Un studiu unic in Europa, realizat in traficul aglomerat din oraşul francez Rouen, a demonstrat că aerul din maşini este mai poluat decăt cel din exterior, anunţă Centrul pentru cercetarea poluanţilor atmosferici, sănătate şi mediu din Franţa, citat de AFP.

Autorii studiului au evaluat nivelul particulelor de dioxid de azot şi hidrocarburi la care sunt expuşi conducătorii auto şi pasagerii unui autovehicul. In perioada 1 mai-14 iulie 2007, un autovehicul echipat cu aparatură specială a circulat zilnic in traficul din Rouen, efectuănd in total 7.000 de kilometri.

"Rezultatele sunt stupefiante", arată dr Jean-Paul Morin, coordonatorul studiului. "Studiul arată că in maşină inhalăm două substanţe poluante majore: hidrocarburi şi dioxid de azot. Acestea provoacă tulburări respiratorii şi cardiace", adaugă medicul. Reglementările sanitare europene prevăd ca nivelul dioxidului de azot să nu depăşească 230 de micrograme/metru cub. "Or, intr-o maşină aflată in trafic, dioxidul de azot depăşeşte nivelul de 400 de micrograme/metru cub", potrivit studiului. Mai grav, dacă autoturismul se află in spatele unui autobuz sau camion, dioxidul de azot urcă la 1.700 de micrograme/metru cub.


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă