x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aerul rece de iarna taie respiratia astmaticilor

Aerul rece de iarna taie respiratia astmaticilor

02 Dec 2004   •   00:00

Iarna este un anotimp dificil pentru bolnavii de astm din cauza gripei si a virozelor respiratorii care pot duce la complicatii uneori fatale. In plus, inhalarea aerului rece intretine crizele de astm.


STELUTA INDREI

Click pentru a mari imaginea
SENZATIE DE SUFOCARE. Crizele de astm sunt mai frecvente iarna, iar copilul cu astm nu se simte bine nici afara, unde este expus frigului, nici in casa, unde se aduna mai mult praf
Astmul este o boala capricioasa, pentru ca nu se poate sti intotdeauna ce poate declansa o criza. "In general, persoanele cu astm prezinta asa-numita hiperreactivitate bronsica. Contactul cu anumite substante care intra in contextul unor boli alergice (alergeni) le poate provoca bolnavilor o criza de astm", explica profesor doctor Ioan Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta".

RISCURI. Sezonul rece favorizeaza declansarea unor crize de astm. Aceasta afectiune poate evolua ceva mai dificil iarna si nu numai din cauza scaderii temperaturii si inhalarii aerului rece. In sezonul rece apar tot felul de viroze, asa-zise raceli, care pot fi cauza exacerbarii astmului. Mai mult decat atat, epidemia de gripa ii afecteaza serios pe astmatici. Potrivit prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, mortalitatea printre bolnavii de astm creste din cauza gripei. Dar si infectiile respiratorii, care sunt mai frecvente in perioada rece a anului, agraveaza starea astmaticilor.

PREVENIRE. Prin respectarea unor masuri aparent simple, complicatiile precum pneumoniile sau bronsitele, la care sunt expusi astmaticii in sezonul rece, pot fi evitate. Iesirea de la cald la rece trebuie sa se faca treptat. Suferinzii de astm se vor proteja in jurul gatului cu un fular, ce va acoperi si gura pentru a nu inhala direct aerul rece. Ei vor evita aglomeratiile in perioadele cu epidemie de gripa, contactul cu persoane bolnave de gripa sau de viroze. Vaccinarea antigripala este esentiala pentru bolnavii de astm. Mai sunt si medicamentele antivirale folosite preventiv sau ca tratament contra gripei. Din pacate, iarna, ferestrele stau mai mult inchise, ceea ce duce la acumularea de pulberi in locuinta. Aceste pulberi sunt alergeni, iar cresterea densitatii acestora cauzeaza intretinerea crizelor de astm, pentru ca in plamani este inhalata o cantitate mai mare de praf de camera.

LA MUNTE. "Bolnavii de astm care urmeaza un tratament corect au voie sa mearga la munte. Eu le recomand sa faca miscare. Pentru perioadele cand respiratia devine grea, ei au nevoie de forta musculara suplimentara pentru a invinge rezistenta patrunderii aerului in plamani. De aceea trebuie sa-si tonifieze musculatura prin exercitii fizice. Sunt sportivi de performanta astmatici care reusesc sa invinga boala. Un om care face un tratament corect poate controla astmul si poate avea o viata normala", concluzioneaza prof. dr. Stoicescu. Atmosfera de munte este benefica pentru astmatici, aerul fiind mai pur si mai lipsit de poluanti. Specialistii spun ca mireasma bradului nu provoaca senzatia de sufocare sau de nod in gat pe care astmaticii o resimt in timpul crizelor.

ATENTIE
"Aproximativ 7%-8% dintre romani sufera de astm. Aceasta inseamna ca in tara noastra sunt peste un milion de astmatici. Astmul, in general, este o afectiune care odata aparuta, nu se vindeca", avertizeaza prof. dr. Stoicescu. Astmul insa poate fi controlat prin tratament, care trebuie sa fie permanent si pe durate foarte lungi, insemnand chiar ani. Un tratament corect condus ii da posibilitatea unui astmatic sa duca o viata perfect normala. "Astmul debuteaza in copilarie si se perpetueaza pana la varsta adulta si varsta a treia. Sunt mai multi copii astmatici ca proportie fata de adulti astmatici."
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rece astm