Iarna este un anotimp dificil pentru bolnavii de astm din cauza gripei si a virozelor respiratorii care pot duce la complicatii uneori fatale. In plus, inhalarea aerului rece intretine crizele de astm.
STELUTA INDREI
SENZATIE DE SUFOCARE. Crizele de astm sunt mai frecvente iarna, iar copilul cu astm nu se simte bine nici afara, unde este expus frigului, nici in casa, unde se aduna mai mult praf
|
RISCURI. Sezonul rece favorizeaza declansarea unor crize de astm. Aceasta afectiune poate evolua ceva mai dificil iarna si nu numai din cauza scaderii temperaturii si inhalarii aerului rece. In sezonul rece apar tot felul de viroze, asa-zise raceli, care pot fi cauza exacerbarii astmului. Mai mult decat atat, epidemia de gripa ii afecteaza serios pe astmatici. Potrivit prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, mortalitatea printre bolnavii de astm creste din cauza gripei. Dar si infectiile respiratorii, care sunt mai frecvente in perioada rece a anului, agraveaza starea astmaticilor.
PREVENIRE. Prin respectarea unor masuri aparent simple, complicatiile precum pneumoniile sau bronsitele, la care sunt expusi astmaticii in sezonul rece, pot fi evitate. Iesirea de la cald la rece trebuie sa se faca treptat. Suferinzii de astm se vor proteja in jurul gatului cu un fular, ce va acoperi si gura pentru a nu inhala direct aerul rece. Ei vor evita aglomeratiile in perioadele cu epidemie de gripa, contactul cu persoane bolnave de gripa sau de viroze. Vaccinarea antigripala este esentiala pentru bolnavii de astm. Mai sunt si medicamentele antivirale folosite preventiv sau ca tratament contra gripei. Din pacate, iarna, ferestrele stau mai mult inchise, ceea ce duce la acumularea de pulberi in locuinta. Aceste pulberi sunt alergeni, iar cresterea densitatii acestora cauzeaza intretinerea crizelor de astm, pentru ca in plamani este inhalata o cantitate mai mare de praf de camera.
Citește pe Antena3.ro
ATENTIE
|
"Aproximativ 7%-8% dintre romani sufera de astm. Aceasta inseamna ca in tara noastra sunt peste un milion de astmatici. Astmul, in general, este o afectiune care odata aparuta, nu se vindeca", avertizeaza prof. dr. Stoicescu. Astmul insa poate fi controlat prin tratament, care trebuie sa fie permanent si pe durate foarte lungi, insemnand chiar ani. Un tratament corect condus ii da posibilitatea unui astmatic sa duca o viata perfect normala. "Astmul debuteaza in copilarie si se perpetueaza pana la varsta adulta si varsta a treia. Sunt mai multi copii astmatici ca proportie fata de adulti astmatici."
|