x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Afecţiunile parodontale

Afecţiunile parodontale

de Dr Raul Paraschivescu    |    11 Iul 2011   •   21:00
Afecţiunile parodontale

Afectiunile parodontale sunt reprezentate de infectii ale gingiei si ale osului maxilar in care sunt fixati dintii. Infectiile sunt cauzate de bacterii. In stare incipienta, afectiunea parodontala poarta numele de gingivita si poate fi prevenita sau tratata si vindecata complet.

Gingivita
Un studiu recent al Institutului National de Sanatate din SUA arata ca 47% din populatia masculina si 37% din populatia feminina cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani prezinta o forma sau alta de gingivita.
Netratata, gingivita poate duce la boli dentare care afecteaza tesutul gingival, maxilarul, mandibula si parodontiul (tesutul care sustine dintii) si in final la pierderea dintilor.
Principalele semne care ar trebui sa ne ingrijo­reze sunt: gust neplacut in gura, respiratie urat mirositoare, gingii inflamate de culoare rosie, gingii sensibile la atingere si la periaj, sangerarea gingiilor, mobilitatea dintilor (dintii se misca la atingere), dintii sensibili la atingere si la stimuli termici, durere la masticatie, puroi in jurul dintilor, depuneri de tartru.

Semnale de alarma
Afectiunile parodontale si cariile sunt cele doua cauze principale care duc la pierdera dintilor. Parodontopatiile, dupa cum le spune si numele, sunt boli ale parodontiului. Parodontiul este tesutul care mentine dintele lipit de os si gingie. Putem intalni dinti aparent sanatosi, fara nici o carie, dinti care insa se misca si uneori este necesar sa fie extrasi. Boala de care sufera acesti dinti este inflamatia parodontiului marginal (a gingiei din jurul dintelui), adica parodontita marginala. Din pacate, in Romania si nu numai, majoritatea covarsitoare a adultilor peste 40 de ani sufera de o forma sau alta de parodontopatie. Asta nu inseamna ca tinerii sau chiar copiii si adolescentii nu pot dezvolta si ei parodontite, unele cu o tendinta de agravare foarte crescuta.

Semne ale imbolnavirii parodontale sunt multe si este bine ca evaluarea lor sa nu se faca acasa, ci in cabinetul stomatologic. Initial, apare gingivita, semne ale acesteia fiind gingii umflate, violacee, care sangereaza usor. Daca aveti aceste semne, ar fi bine sa consultati un stomatolog. Netratata, gingivita devine parodontita, caracte­ri­zata prin mobilitate dentara, retractie gingivala, secretii gingivale, aparitia unor pungi parodontale (ca niste buzunare, intre gingie, respectiv os si dinte), miros neplacut al gurii etc. Necazul cel mai mare in cazul acestei boli este ca dintii devin mobili si nu mai pot fi folositi pentru o solutie protetica, ajungandu-se la proteze mobile in cele mai multe cazuri.

Care sunt cauzele parodontopatiilor
Bolile parodontale sunt cauzate de infectii gene­rate de diversi microbi. Unul dintre factorii cei mai importanti care favorizeaza actiunea acestor microbi este prezenta tartrului si a placii bacteriene.
Placa bacteriana este alcatuita din resturi alimentare si alte detritusuri, care alcatuiesc un depozit moale, alb-transparent, pe dinti. Aceste depuneri se pot inlatura doar printr-un periaj ri­guros si corect efectuat. Prin mineralizarea placii bacteriene se formeaza tartrul.

Tartrul (sau popular piatra) este alcatuit in mare parte din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti, foarte asemanator depozitelor de calcar de pe chiuveta sau vase de bucatarie. Tartrul se depune in special pe fata interna a dintilor de jos si pe fata dinspre obraz a molarilor superiori si are initial o culoare alb-galbuie, fapt ce il face mai putin observabil, iar apoi se colo­reaza in maron sau negru, de la diverse alimente sau de la nicotina la fumatori. Cum favorizeaza el actiunea microbilor? Simplu. Tartrul este poros, constituindu-se intr-o 'locuinta' ideala pentru bacterii. Bacteriile 'mananca' din parodontiu, iar tartrul se depune in continuare in locul acestuia, procesul continuand ca un cerc vicios.

O alta cauza a aparitiei bolilor parodontale o reprezinta lucrarile dentare incorect executate care retentioneaza o cantitate mare de resturi alimentare si placa bacteriana, ce nu mai pot fi indepartate cu usurinta. Foarte frecvent pe suprafata lucrarilor dentare vechi exista depuneri de tartru. De foarte multe ori, marginile lucrarilor dentare daca nu sunt executate corect irita gingia, si in timp pot aparea afectiuni parodontale la nivelul dintilor care sustin lucrarile protetice. Placa bacteriana si tartrul se pot depune si pe implanturile dentare.
Pacientii cu afectiuni parodontale manifeste trebuie sa se adreseze foarte repede unui medic stomatolog, care va alege tratamentul adecvat.

Detartraj si periaj profesional
Fiecare dintre noi ar trebui sa mergem la un control stomatologic cel putin o data la fiecare
6 luni. Alaturi de remedierea celorlalti factori favorizanti (dinti lipsa, probleme ale felului in care muscati, dinti inghesuiti, inlocuirea lucrarilor dentare etc.), medicul va inlatura tartrul printr-o procedura simpla denumita detartraj, care consta in curatarea dintilor cu un instrument de mana sau cu un instrument cu ultrasunete, care disloca tartrul de pe dinti.

Orice detartraj este urmat de o sedinta de periaj profesional, cu o perie rotativa si o pasta speciala. Suplimentar pentru igienizare profesionala mai eficienta, medicul va folosi si un aparat care sableaza cu bicarbonat suprafata dentara care elimina si ultimele resturi si lustruieste dintii, intarziind astfel viitoarele depuneri de tartru (airflow). Apoi, un detartraj complet se va efectua cu ocazia controlului stomatologic la fiecare sase luni. In unele situatii, daca exista depuneri de tartru in cantitati mari, este posibil ca medicul stomatolog sa ne recomande sa ne prezentam la igienizare profesionala mai frecvent, la fiecare trei luni. Trebuie curatati toti dintii, indiferent daca se vad sau nu urme de tartru cu ochiul liber.

Sfaturi
Este necesar sa va spalati pe dinti in fiecare di­mineata si seara, dupa o metoda pe care v-o poate arata stomatologul dumnea­voastra. Este foarte important ca metoda de periaj sa fie una corecta, deoarece prin miscari gresite periajul poate deveni nu doar ineficient, ci chiar nociv.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei