Osteoporoza reprezinta dusmanul femeilor dupa varsta menopauzei. Vestea buna este ca boala poate fi anticipata cu zece ani, ceea ce permite adoptarea unor masuri preventive si instituirea din vreme a tratamentului.
Peste 40% dintre femei sufera, dupa menopauza, fracturi cauzate de osteoporoza – boala caracterizata prin fragilitatea oaselor. Cele mai frecvente sunt fracturile de sold, femur, antebrat, precum si tasarea vertebrelor.
Depistare precoce
Densitometria osoasa reprezinta investigatia de referinta care permite anticiparea riscului de osteoporoza. Cel putin asa sustine o echipa de cercetatori, care a testat 850 de femei aflate la menopauza cu ajutorul densitometriei. Acest examen medical indica scaderea densitatii osoase, fenomen cauzat de imbatranire, dar si de modificarile hormonale, ca urmare a menopauzei. Astfel, oasele devin mai subtiri si mai poroase (capata aspectul unui burete), ceea ce sporeste riscul de fracturi.
Densitometria osoasa este cel mai sigur test pentru stabilirea unui diagnostic precoce al osteoporozei. Cunoscut si sub denumirea DEXA, testul masoara densitatea osoasa, grosimea oaselor si evalueaza riscul de fracturi. Pentru depistarea precoce a osteoporozei, medicii recomanda efectuarea testului in primii doi de la aparitia menopauzei.
Densitometria consta in efectuarea, cu ajutorul unui aparat performant, a unei radiografii cu raze X de slaba intensitate la nivelul coloanei vertebrale sau al soldului. Acest aparat exista si in anumite unitati medicale din tara noastra, medicul de familie fiind specialistul de la care se obtine o trimitere catre institutia unde se poate face densitometria osoasa.
Solutii terapeutice
Datorita testului DEXA sunt identificate persoanele predispuse la osteoporoza, ceea ce permite instituirea tratamentului precoce. In prezent, medicii dispun de medicamente foarte eficiente care tin sub control evolutia bolii.
De asemenea, terapia hormonala de substitutie poate ajuta femeile aflate la menopauza sa reduca riscul fragilizarii oaselor. Inainte de menopauza, estrogenii – hormonii secretati de ovare – limiteaza pierderea osoasa, stimuland celulele care formeaza oasele (osteoblaste). Dupa menopauza, secretia hormonala scade, iar tratamentul hormonal de substitutie, care asociaza estrogenii unui progestativ, mentine densitatea osoasa. Urmat corect, acest tratament diminueaza riscul tasarii vertebrelor cu 80%, iar pe cel al fracturii de sold cu 50%.
STIL DE VIATA. In prima etapa a menopauzei, riscul de fracturi pe termen scurt este foarte scazut, dar creste treptat, devenind o certitudine pe termen lung. Scaderea densitatii osoase este un proces lent, dar sigur. In fiecare an, 1%-2% din masa osoasa dispare, iar procesul se accelereaza o data cu varsta, astfel incat intre 40 si 70 de ani se pierde o treime din intreaga masa osoasa. Cu toate acestea, osteoporoza nu este o fatalitate. Un "antrenament" corect al oaselor si alimentatia bogata in calciu, magneziu, vitamina D scad riscul de fracturi. Plimbarile, mersul pe bicicleta, dansul intaresc musculatura si stimuleaza celulele care formeaza oasele. Si nu uitati ca lactatele reprezinta un aliat de nadejde in lupta contra osteoporozei.