Multi copii au probleme cu respiratia si le curge nasul indiferent de anotimp. Ei sufera de rinita, o afectiune pe cat de frecventa, pe atat de banala, dar care trebuie tratata corect.
STELUTA INDREI
Rinita la copii este o inflamatie a mucoasei respiratorii, care provoaca scurgeri nazale abundente. In general este o afectiune banala si mai putin grava, care trece in cateva zile, insa uneori evolueaza spre complicatii serioase. "In unele cazuri, in spatele curgerii nasului se pot ascunde afectiuni legate de polipii nazali, corpuri straine sau alte infectii ale tractului respirator, iar diagnosticul trebuie sa fie diferentiat in functie de acesti factori", semnaleaza medicul pediatru Voinea, de la Policlinica Vitan. De aceea este contraindicat ca micutii sa fie tratati dupa ureche, ci trebuie consultat medicul pediatru, care stabileste diagnosticul si prescrie tratamentul potrivit.
PROTECTIE. Prin functia sa, nasul constituie o bariera de protectie a organismului. Este primul organ expus direct agentilor infectiosi din mediul exterior. Din fericire, mucoasa nazala reprezinta bariera de protectie a cailor respiratorii. Atunci cand aceasta nu mai functioneaza corect incepe sa se inflameze. De exemplu, cand prea multe microorganisme asalteaza nasul, mucoasa nu se mai poate apara si se inflameaza.
MASURI DE IGIENA. Pentru a-l ajuta pe copil sa respire trebuie sa ii curatati narile cu ajutorul unui betisor igienic imbibat cu ser fiziologic sau alte produse farmaceutice recomandate de medic sau farmacist. Acest lucru trebuie facut de doua ori pe zi pentru a usura eliminarea secretiilor nazale si pentru a evita complicatiile. Cu cat nasul copilului este mai curat, cu atat el va putea respira mai bine. Tot pentru o respiratie mai usoara este bine sa ii ridicati capul cu ajutorul unei perne. Daca un copil mai mare sau un adult isi poate sufla singur nasul, bebelusul nu poate face acest lucru. Astfel trebuie sa il ajutati frecvent sa sufle nasul.
Citește pe Antena3.ro
RINITA ALERGICA
"Rinita alergica este o inflamare de natura alergenica a mucoasei nazale, care apare frecvent in sezonul cald. Copiii expusi la alergeni (polen, fungi-ciuperci, praf etc.) reactioneaza imediat prin stranut repetat, mancarime in zona nasului, obstructie nazala, iar dupa un interval de 2-8 ore apare si secretia nazala. De obicei, febra lipseste", afirma medicul pediatru Voinea. Aceste simptome se asociaza cu urticaria, umflarea pleoapelor, prurit conjunctival, tuse paroxistica nocturna, medicamente folosite anterior (aspirina). Tratamentul profilactic consta in evitarea alergenilor, iar cel curativ in administrarea de antihistaminice, decongestionante s.a.