x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alarmant - Sugarii fumători

Alarmant - Sugarii fumători

de Steluta Indrei    |    21 Oct 2007   •   00:00
Alarmant - Sugarii fumători

Nouă din zece copii decedaţi din cauza sindromului morţii subite au avut mame fumătoare, arată un studiu publicat in Early Human Development.

Nouă din zece copii decedaţi din cauza sindromului morţii subite au avut mame fumătoare, arată un studiu publicat in Early Human Development.

Â

Un grup de oameni de ştiinţă de la Bristol University a evaluat riscul apariţiei morţii subite in cazul bebeluşilor expuşi fumului de ţigară atăt in timpul sarcinii, căt şi după naştere. Ei au ajuns la concluzia că acest risc creşte mai ales dacă, după naştere, bebeluşul trăieşte intr-un mediu in care se fumează.

studiu. Numărul femeilor care fumează in timpul sarcinii a scăzut in ultimii 15 ani de la 30% la 20%. Insă numărul copiilor care mor subit din cauza fumatului a crescut ingrijorător. Care este explicaţia? Cercetătorii de la Bristol University pun această situaţie pe seama interzicerii fumatului in locurile publice, ceea ce i-a făcut pe oameni să fumeze mai mult acasă. Astfel, tot mai mulţi copii sunt expuşi fumatului pasiv acasă. Cei mai afectaţi sunt nou-născuţii şi sugarii, care prezintă riscul morţii subite. De altfel, numărul cazurilor de moarte subită din cauza expunerii la fum de ţigară a crescut de la 57% la 86%. Asta inseamnă că aproape nouă din zece copii care mor subit işi pierd viaţa din cauza fumatului pasiv.

In opinia profesorului Peter Fleming, coordonatorul studiului, campaniile pentru prevenirea fumatului in timpul sarcinii au impact in răndul viitoarelor mame, tot mai multe dintre ele renunţănd la ţigară in aşteptarea copilului. Dar sunt necesare campanii pentru renunţarea la fumat şi după naşterea micuţului. "Părinţii trebuie să conştientizeze că fumatul in locuinţă, chiar şi in afara camerei copilului, pune in pericol sănătatea acestuia", avertizează Peter Fleming. El spune că riscul ca bebeluşul să moară subit creşte cu fiecare oră in care micuţul este expus la fum de ţigară. Spre exemplu, un bebeluş expus fumatului pasiv opt ore pe zi prezintă un risc cu peste 80% mai mare de a muri subit decăt unul ai cărui părinţi nu fumează in casă.Â

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă