In ultimii ani preocuparea romanilor pentru sanatatea orala a inceput sa creasca, astfel s-au imbunatatit foarte mult serviciile stomatologice oferite, reusind sa atinga toate necesitatile de tratament dentar. Cele mai noi tendinte in domeniul medicinei dentare sunt reprezentate de cosmetica dentara, care a inceput sa fie din ce in ce mai apreciata in ultimul timp si in tara noastra. Daca aspectul fizic general este un element necesar in societatea moderna in plina evolutie, atunci estetica dentara ar trebui sa devina prioritatea noastra, caci un zambet frumos imbunatateste atat fizionomia, cat si confortul psihic al fiecaruia.
Cea mai simpla si utilizata metoda de cosmetizare, cu cele mai putine inconveniente este albirea dentara. Apreciat in egala masura de barbati si de femei de orice varsta, tratamentul de albire se poate face cu o gama variata de produse care difera ca eficienta, cost si timp.
Albirea dentara se adreseaza tuturor pacientilor, contraindicatie absoluta fiind pentru femeile insarcinate, existand in cazul acestora riscul afectarii fatului si la copiii pana la 14 ani, dintii fiind inca in plin proces de crestere si dezvoltare.
Singurele metode de albire eficiente sunt cele recomandate de medicul stomatolog, dupa o consultatie generala, metode ce au la baza produse de albire care au ca substanta activa peroxidul de hidrogen sau peroxidul de carbonida in diferite concentratii.
Pregatirea
Albirea este un procedeu prin care se modifica cu cateva nuante culoarea naturala a dintelui, culoare cu care dintele erupe pe arcada dentara, fiind rezultatul unor factori complecsi care contribuie la formarea structurii dure a dintelui. Procesul de albire actioneaza strict asupra structurii dentare si nu va interesa materialul de alta natura, obturatii, lucrari protetice. De asemenea, nu va putea indeparta pete datorate cariilor dentare, distrofiilor, flurozei dentare sau pete aparute in urma unor tratamente cu tetraciclina efectuate in copilarie, in perioada de formare si mineralizare a dintilor. Pentru a beneficia de un tratament de albire, medicul dentist va efectua o consultatie in urma careia va aprecia statusul dentar si va putea decide asupra metodei de albire care se potriveste situatiei clinice respective.
In continuare, se va efectua o igienizare profesionala a cavitatii orale prin detartraj, periaj, air-flow, metode care indeparteaza depozitele de tartru, resturi alimentare, placa bacteriana. Cariile existente vor fi tratate si obturate cu materiale provizorii, urmand ca obturatiile definitive sa fie realizare ulterior, dupa incheierea tratamentului de albire.
Metoda cu laser
Cea mai eficienta metoda la ora actuala este metoda de albire Brite Smile cu laser Zoom sau albirea cu plasma. Acesta este unul dintre cele mai utilizate sisteme de albire din clinicile din Occident. Procedeul consta in trei sedinte de 15-20 minute care se pot realiza in aceeasi zi, metoda fiind cea mai rapida.
Un alt sistem de albire eficient este cel ce utilizeaza geluri de albire Opalescence. Cel care se utilizeaza numai in cabinet are o concentratie crescuta de 35%, are actiune rapida (90 minute) si se face sub supravegherea medicului. Exista si varianta de gel pentru acasa, care are o concentratie mica de 15% si care se aplica in timpul noptii sau cateva ore pe zi, cu ajutorul unor gutiere speciale aplicate pe arcadele dentare, timp de mai multe zile, in functie de rezultatul dorit.
In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca metodele de albire sunt sigure si eficiente, fara riscul unor reactii adverse. Poate aparea o usoara sensibilitate dentara, temporara, care insa beneficiaza de un tratament de desensibilizare cu ajutorul unor produse profesionale.
Tratamentul de albire a dintilor este o metoda eficienta si sigura, la care puteti apela cu incredere pentru a obtine un zambet de invidiat.