x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alcoolismul fătului

Alcoolismul fătului

de Andrada Floria    |    13 Sep 2007   •   00:00
Alcoolismul fătului

O afecţiune subdiagnosticată peste tot in lume: sindromul de alcoolism fetal. Apare la copiii ale căror mame au consumat alcool pe tot parcursul sarcinii şi le afectează micuţilor toată viaţa.


O afecţiune subdiagnosticată peste tot in lume: sindromul de alcoolism fetal. Apare la copiii ale căror mame au consumat alcool pe tot parcursul sarcinii şi le afectează micuţilor toată viaţa.

In Polonia, doar in ultimele trei luni au fost aduşi pe lume trei copii cu alcoolemie de aproape doi la mie. Iar acestea nu sunt cazuri izolate. In Marea Britanie, de exemplu, se nasc, in fiecare an, pănă la 7.500 de bebeluşi care suferă de sindromul de alcoolism fetal, afecţiune cauzată de consumul excesiv de alcool al mamei in timpul sarcinii. Numărul bebeluşilor cu această afecţiune il depăşeşte pe cel al nou-născuţilor cu distrofie musculară, spina bifida, SIDA şi sindromul Down la un loc.


CAZ. Matthew Verity, prima persoană din Marea Britanie diagnosticată, in 1977, cu sindromul de alcoolism fetal, se confesează reporterilor de la cotidianul britanic The Independent: "M-am născut inainte de termen şi căntăream 2,700 kg. Am zămbit şi am plăns pentru prima oară la un an, am putut să mă ridic in picioare abia la 3 ani şi am inceput să merg la 4. Viaţa mea depinde de alţii, nu pot să imi port singur de grijă". Matthew Verity, care implineşte in curănd 30 de ani, are capul prea mic pentru corpul său, anomalie specifică afecţiunii de care suferă, prezintă tulburări emoţionale, de atenţie şi de memorie, este imatur pentru vărsta lui, are dificultăţi de invăţare. Toate acestea sunt puse pe seama alcoolismului de care suferea mama sa. terapie. Tratamentul este oferit nu doar de un singur doctor, ci de o echipă de medici - pediatru, psiholog, logoped. Insă chiar dacă se aplică tratamentul adecvat, problemele nu dispar, ci doar se ameliorează.


O echipă de cercetători britanici au scos la iveală că două din cinci femei alcoolice continuă să consume alcool in exces şi după ce află că sunt insărcinate. Medicii care cunosc foarte bine problemele legate de sindromul de alcoolism fetal susţin că nu contează cantitatea de alcool consumată, deoarece chiar şi unul-două pahare băute zilnic pot pune in pericol sănătatea fătului. "Singura cantitate sigură de alcool este 0 mililitri", precizează dr Raja Mukherjee, psihiatru cu specializare in sindromul de alcoolism fetal.


Riscuri

Alcoolul consumat de mamă in timpul sarcinii are efecte nocive asupra dezvoltării normale a fătului. Efectele negative ale alcoolului se manifestă indeosebi la nivelul sistemului nervos al bebeluşului. Moleculele de alcool sunt atăt de mici, incăt trec foarte uşor prin placentă. Aceste molecule distrug o mare parte din terminaţiile nervoase şi legăturile dintre celulele creierului bebeluşului nenăscut. Alcoolul este mai periculos pentru făt decăt cocaina sau heroina. Alcoolul consumat in exces in primele trei luni de sarcină provoacă anomalii ale feţei, deoarece aceasta este perioada cănd se defineşte chipul fătului. Iar mamele care beau in al treilea trimestru de sarcină vor naşte copii cu creierul subdezvoltat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă