"Femeile care vor deveni mame la 45 de ani vor naste cu siguranta un copil sanatos", sustin cercetatorii israelieni. Medicii britanici ii contrazic insa, atentionandu-le pe viitoarele mamici ca "a astepta prea mult un copil e o ruleta ruseasca".
Cele mai recente statistici arata ca, in ultimii 20 de ani, varsta medie la care femeile dau nastere primului copil a crescut de la 26 la 29 de ani. Astfel, in prezent exista tot mai multe femei care raman insarcinate pentru prima oara dupa 35 de ani. De exemplu, Cherie Blair, sotia prim-ministrului britanic, Tony Blair, a devenit pentru prima oara mamica la 45 de ani, ca si actritele americane Susan Sarandon si Jane Seymour. Acest lucru se datoreaza schimbarii stilului de viata al femeilor din intreaga lume, care prefera sa isi construiasca o cariera de succes inainte de a-si intemeia o familie. Medicii britanici le avertizeaza insa pe acestea ca, indiferent de felul in care evolueaza societatea, natura umana ramane aceeasi. Iar varsta perfecta pentru a naste primul copil este intre 20 si 35 de ani, dupa care fertilitatea femeii scade. Cele care raman totusi insarcinate dupa aceasta varsta prezinta un risc foarte ridicat de a suferi un avort spontan si de a se confrunta cu anomalii cromozomiale ale fatului.Citește pe Antena3.ro
SINDROMUL DOWN
|
Femeile care nasc dupa 35 de ani prezinta un risc ridicat de a avea un copil cu sindromul Down. Aceasta boala se mai numeste si trisomia 21, deoarece este vorba despre o anomalie cromozomiala la nivelul celei de-a 21-a pereche de cromozomi. Afectiunea se manifesta printr-un handicap mintal si un aspect al fetei asemanator cu cel al popoarelor mongole. Sindromul Down apare la un copil din 650, iar riscul anomaliei cromozomiale creste considerabil cu varsta mamei.
|