x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alergati pentru a va proteja inima!

Alergati pentru a va proteja inima!

20 Mai 2004   •   00:00

Exercitiile fizice practicate zilnic ne pot scapa de bolile de inima. Explicatia este foarte simpla: omul a fost programat sa se miste.

MAGDA MARINCOVICI

Profesorul doctor Mircea Cinteza avertizeaza ca este de preferat un om gras care face miscare sistematic unui om slab sedentar. Pentru ca in timpul miscarii sunt eliminate multe substante nocive, care, la omul sedentar, agreseaza puternic arterele. Asa se explica numarul mare al persoanelor cu afectiuni cardiovasculare. Statisticile arata ca Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea provocata de afectiunile cardiovasculare. Astfel, anual, in tara noastra se inregistreaza 600 de decese la 100.000 de locuitori, cauzate de boli de inima.

SEDENTARISM. Tendinta spre comoditate maxima il face pe om sa prefere pastila unui exercitiu fizic. Medicamentul reprezinta insa o solutie cand boala a fost deja diagnosticata. Dar importanta este preventia. Combaterea sedentarismului este una dintre metodele esentiale de prevenire a afectiunilor cardiovasculare. Exercitiile fizice ajuta la dilatarea arterelor, in special a arterelor coronariene si faciliteaza circulatia sangelui. De asemenea, protejeaza impotriva obstructiilor (tromoboze) cauzate de nivelul crescut al lipidelor si glucidelor in sange.

Sedentarismul contribuie la scaderea capacitatii muschiului cardiac, la micsorarea cantitatii de sange pompata in organism, a cantitatii de oxigen furnizate muschilor si organelor interne. Omul sedentar bolnav de inima este recuperat mult mai greu dupa o criza cardiaca. Sedentarismul este, de asemenea, periculos, deoarece el se asociaza cu alti factori de risc pentru inima: obezitate, nivelul crescut al colesterolului, hipertensiunea...

STRES. Studiile de specialitate arata ca practicarea in mod sistematic a exercitiilor fizice ajuta la renuntarea in mod treptat si la alti factori de risc major pentru inima. Astfel, cercetatorii au observat ca persoanele care fac miscare fumeaza din ce in ce mai putin si reusesc mult mai usor sa renunte la tabagism. De asemenea, activitatea fizica este un bun remediu contra stresului si echilibrului psihic. Nu intamplator, specialistii au asociat exercitiile fizice cu muzica sau lectura in ceea ce priveste diminuarea stresului. Dar activitatea fizica ajuta in special la eliminarea kilogramelor suplimentare si protejeaza impotriva obezitatii.

Bicicleta, inotul, mersul pe jos...

Pentru a preveni bolile de inima, prof. dr. Mircea Cinteza ne sfatuieste sa facem cel putin trei ore de exercitii fizice saptamanal, ideal fiind intre 4 si 5 ore. Mersul pe jos sau pe bicicleta si alergarile usoare sunt cel mai bine tolerate de cardiaci, permitand o adaptare progresiva a inimii la efort. O jumatate de ora de mers pe jos cu viteza de 7-8 kilometri pe ora, de trei ori pe saptamana, permite imbunatatirea performantelor inimii cu 12%.

Inotul este indicat pentru dezvoltarea musculaturii si imbunatatirea capacitatii respiratorii. Exercitiile fizice practicate la domiciliu sau la sala trebuie alese astfel incat sa nu bruscheze si nici sa nu surmeneze peste masura inima. Sunt recomandate sedintele de 20-30 de minute, in timpul carora se vor efectua exercitiile care sa antreneze treptat toti muschii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă inima