x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alimentatia in bolile rinichiului

Alimentatia in bolile rinichiului

30 Apr 2004   •   00:00

Afectiunile renale sunt multiple si necesita o atentie deosebita.

Glomerulonefrita este o infectie a glomerulilor renali, cu germeni proveniti din focare diverse (dentar, amigdalian, sinuzal, faringian sau otic). Infectia acuta poate evolua spre cronicizare in lipsa unei terapii adecvate. Dieta este in acest context o parte importanta a tratamentului. In faza acuta se recomanda pacientului un regim hidrozaharat, compus din: ceaiuri diuretice, supe de zarzavat, paste fainoase, paine fara sare, orez si fructe.

FARA SARE. Treptat se pot introduce in dieta alimente cu continut proteic, dar sarace in sodiu, cum ar fi: laptele desodat, branza de vaci, casul, urda, pestele si carnea slaba, fiarta sau fripta. Se vor interzice: supele de carne, mezelurile, conservele, branzeturile sarate, laptele integral, maioneza, albusul, spanacul, stevia, telina si leguminoasele uscate.

RATIE. Glomerulonefrita acuta cronica poate evolua treptat spre insuficienta renala cronica, stadiu in care acumularea in sange a produsilor toxici ce rezulta din metabolism nu mai pot fi eliminati prin rinichiul bolnav. In acest caz, regimul alimentar va fi hipercaloric (pentru a impiedica folosirea propriilor tesuturi in mentinerea functiilor vitale ale organismului) si hipoproteic (sarac in proteine, acestea reprezentand substratul formarii unor compusi toxici). Ratia de proteine recomandata este de 0,6-0,8 g/kg corp/zi.

LICHIDE. Cantitatea de lichide se va aprecia in raport cu diureza, evitandu-se bauturile alcoolice. Mesele vor fi frecvente (5-6 pe zi), de volum redus, prezentate cat mai variat si mai apetisant, avand in vedere apetitul scazut al acestor pacienti. Numeroase studii clinice au demonstrat ca o dieta adecvata hipoproteica si hiposodata, combinata cu respectarea tratamentului antihipertensiv (pentru mentinerea unei valori normale a tensiunii arteriale), alaturi de obtinerea unui bun control metabolic (vizand greutatea corporala, glicemia, colesterolul etc.) pot incetini progresia unei afectiuni renale spre insuficienta renala cronica.

Dr. Olivia Georgescu
medic specialist
Institutul de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism „N. Paulescu"

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă