x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Alimentele grase şi alcoolul nu ţin de cald

0
Autor: Magda Marincovici 07 Dec 2011 - 21:00
Alimentele grase şi alcoolul nu ţin de cald

Multi gandesc ca a manca mai mult, in special alimente bogate in grasimi, si a bea un pahar in plus de alcool ne protejeaza de frig. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi nu im­partasesc aceasta idee, ba mai mult spune ca aceasta ar fi o explicatie pentru faptul ca multi dintre noi iesim din iarna cu cateva kilograme in plus.

In comunitatile primitive, oa­menii nu beneficiau decat de hrana si, eventual, de unele bauturi alcoolice sau nealcoolice, prin care puteau sa se lupte cu gerul.
Dar specialistii spun ca, indiferent de anotimp, ca ninge, ca ploua, ca este arsita, tempertura organismului nostru trebuie sa ramana la aproximativ 37 grade Celsius. Aceasta capacitate a organismului de a-si mentine organismul la aceeasi temperatura, indiferent de conditiile de clima, se numeste termoreglare. Daca se face frig, organismul trebuie sa emane caldura, fenomen numit termogeneza.

Pentru aceasta corpul dispune de mecanisme sofisticate, musculare sau metabolice. Atunci cand stam mai mult timp nemiscat, in frig, incepem rapid sa tremuram. Acest reflex declansat de organismul nostru permite producerea de caldura. Tremuratul creste activitatea muscu­lara, producand astfel caldura. In pa­ralel cu acest proces, vasele se contracta (vasoconstrictia), pentru a evita pierderea acestei calduri. Extre­mitatile sunt, de regula, mai reci decat restul corpului, deoarece sangele este di­rijat in special spre organele in­terne. In paralel, metabolismul se in­ten­sifica pentru a produce mai multa energie, deci caldura.

De exemplu, expunerea la frig stimuleaza eli­berarea unui hormon numit noradre­nalina, care actioneaza asupra me­ta­bolismului, determinand, de asemenea, cresterea productiei de caldura. Pentru a produce energie, deci caldura, organismul va utiliza re­zervele de zahar. Doar in situatia in care au fost epuizate resursele de glucoza, organismul va umbla la stocul de grasimi, spun nutritionistii. Printr-un mecanism special, numit ne­o­glu­cogeneza, este produsa glucoza din surse lipidice. Dar acest mecanism intervine tarziu, de exemplu, in cazul expunerii prelungite (6-7 ore) la ger.

Concluzia: un organism sanatos are mecanisme prin care poate controla frigul, chiar gerul intens, mobilizandu-si rezervele de grasimi. Deci este inutil sa ne indopam gandind ca astfel stapanim gerul. De fapt, inutil este si alcoolul pentru combaterea gerului. 'Alcoolul poate provoca o senzatie de incalzire a corpului, in special la extremitati. Dar este doar o senzatie. In realitate, aceasta caldura nu se acumuleaza si se elimina rapid, subliniaza profesorul Mencinicopschi. Retineti ca 1 gram de alcool produce 7 kcal. Dar sunt calorii oarbe, similare celor produse de zaharurile ultrarafinate, care pentru a furniza caldura au neovie de o cantitate mare de vitamine 'furate' organismului. Deci este mult prea mare consumul de vitamine comparativ cu aportul energetic. Pe de alta parte, nu trebuie sa neglijam faptul ca alcoolul are actiune toxica asupra celulei nervoase si celulei hepatice.

Totusi, intr-adevar, alcoolul influen­tea­za vasoconstrictia, contribuind la pastrarea caldurii corpului. Dar, atentie, caloriile furnizate de alcool nu sunt o sursa de energie, ci de kilograme in plus. Exista, totusi, solutii mostenite de la bunica, verificate in mod stiintific, care ne ajuta sa facem fata gerului. De exemplu, supa de pasare cu radacinoase. Bauta calda, supa reuseste in timp scurt sa raspandeasca in tot organismul o caldura placuta. Caldura in organism aduc vitamina C si fierul din kiwi, ci­trice, macese, respectiv, ficatul de porc, de pui, de vita, crevete, sardine, carne de pasare, vita, fasole, seminte de dovleac.

Citeşte mai multe despre:   sănătatea familiei

 



Mai multe titluri din categorie

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate
Galerie Foto Corect și normal ar fi ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată, care să conțină legume și fructe colorate, însă atunci când stilul de viață nu îți permite o alimentație atât de echilibrată...

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente,...

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că sunt diferențe mici în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta. El a analizat un studiu publicat în The New England Journal of...

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale
Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în...

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate
Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinur...

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 se mențin în organism peste 9 luni, este concluzia cercetării realizate de Imperial College London şi Universităţii din Padova, publicat în...

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, oferă explicații pentru informațiile vehiculate recent, potrivit cărora 60% dintre bolnavii de COVID internaţi în spitalele britanice...

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății
Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă spune că aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate 100%. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a...

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească
Trei tipuri de înghețată produse de Mars, contaminate cu oxid de etilenă, sunt retrase de pe piață. Este vorba despre înghețata Bounty, Twix, Snickers, din anumite loturi, restul fiind în stare bună de...

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul
Compania americană Johnson&Johnson retrage de pe piață cinci mărci de loțiuni de protecție solară după ce a fost descoperită în compoziția lor o substanță cancerigenă, scrie Live Science. Produsele...

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen
Mai multe tipuri de înghețată care au în compoziție roșcovă contaminată cu oxid de etilenă trebuie restrase urgent de pe piață, a transmis Comisia Europeană, scrie AFP. Chiar dacă substanța nu...

Efectele pozitive ale ceaiurilor despre care probabil nu știai

Efectele pozitive ale ceaiurilor despre care probabil nu știai
Galerie Foto Aveți un ritual de a consuma zilnic ceai? Dacă da, s-ar putea să nici nu știți ce beneficii aduce organismului dumneavoastră. Iar dacă nu, atunci, după ce veți citi acest articol, probabil că vă veți...

Cum să ne adaptăm gândirea la viteza zilelor noastre 

Cum să ne adaptăm gândirea la viteza zilelor noastre 
Obiceiurile se schimbă, lumea se schimbă şi vorbim din ce în ce mai rar despre tipare, dar unele lucruri continuă să ne fie utile.  Mentalitatea de cercetaş, spre exemplu. Când vine vorba despre...

Avertisment OMS: În 2021 există riscul să se producă o catastrofă absolută

Avertisment OMS: În 2021 există riscul să se producă o catastrofă absolută
Campaniile de vaccinare ale copiilor trebuie accelerate iar restricțiile sanitare să nu fie relaxate prea repede, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie AFP. ''În 2021, există...

Noi complicații ale vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson

Noi complicații ale vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson reprezintă un risc semnificativ de a dezvolta o afecțiune neurologică rară, avertizează Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA....
Serviciul de email marketing furnizat de