O echipă a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş a realizat prima intervenţie pe cord deschis, fără deschiderea toracelui.
Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu-Mureş au realizat o intervenţie chirurgicală în premieră în România. Medicii coordonaţi de prof. dr. Radu Deac au intervenit pe cord deschis, fără deschiderea toracelui, cum se practică în astfel de intervenţii. Mai mult, costul intervenţiei şi al îngrijirilor este mult mai mic. Echipa mixtă de doctori a fost formată din prof. as. dr. Galajda Zoltan (din Debrecen, Ungaria), prof. dr. Constantin Copotoiu, dr. Victor Raicea şi dr. Irina Modrigan (anestezie). Pacientul, un braşovean de 68 de ani, a venit la IBCvT după două infarcte acute resuscitate şi cu serioase sechele post infarct. Din cauză că pacientul prezenta riscuri, fiind diabetic şi hipertensiv, medicii au ales o metodă minim invazivă, revascularizare miocardică prin minitoracotemie pe cord bătând. Incizia a fost de doar cinci centimetri, fapt ce reduce semnificativ atât perioada de refacere post-operatorie. Operaţia a durat o oră şi a fost un succes, deşi braşoveanul a dezvoltat ulterior sechele de pneumonie.
Pacientul a fost transferat în salon a doua zi după intervenţie, iar la patru zile de la operaţie s-a prezentat la conferinţa de presă, la care a declarat: "Ceea ce constat pe mine este greu de crezut. Aveam oroare când mă gândeam la despicatul în două a coşului pieptului şi la toate acele traumatisme care ar fi mai mult morale decât suferinde. Împrejurarea favorabilă a mea şi norocul au făcut că l-am cunoscut şi pe domnul profesor (Galajda Zoltan n.r.) şi că mi-a propus această intervenţie care, sincer să fiu, nu am sperat să meargă aşa de bine, ca să mă dau jos a doua zi după operaţie şi să pot merge şi să fiu în deplinătatea facultăţilor mintale".
El a povestit că înainte de a fi operat avea dureri aproape zilnice.
"Zilnic aveam dureri, plus presiunea psihică care se exercita asupra mea. Cu durerea în mine, ştiind ce am, cu diabet şi alte chestii, trăiam cu sabia deasupra capului şi întotdeauna ziceam că asta este ultima zi", a mai afirmat braşoveanul.
Probleme financiare
IBCvT este unul din singurele trei spitale din România de nivel european, după spusele ministrului Ion Bazac. Cu toate acestea, institutul se confruntă cu serioase probleme financiare şi cu o lipsă acută de personal. Medicii speră că ministrul Ion Bazac va aloca bani pentru secţia Anestezie Terapie Intensivă şi pentru amenajarea unei noi săli de operaţii. Cele mai mari probleme sunt la secţiile anestezie terapie intensivă şi neonatologie, în condiţiile în care la Târgu-Mureş sunt operaţi nou-născuţi de doar câteva sute de grame. Marţi, 15 septembrie, de exemplu, medicii au intervenit pe cordul deschis al unui prematur de doar 1,1 kilograme, operaţie realizată în incubator. Asemenea intervenţii chirurgicale se efectuează aproape zilnic, pacienţi fiind copii din întreaga ţară.
Pe listele de aşteptare ale IBCvT sunt înscrişi pacienţi pentru operaţii până în luna februarie a anului viitor.
Citește pe Antena3.ro