Se intampla unor oameni o stare ciudata, li se invart lucrurile in jurul lor sau omul respectiv se invarte cu lucruri cu tot. Alti oameni incep sa simta ca se rotesc precum titirezul. Lucrurile par a sta pe loc, dar ei se invart nebuneste. Poporul a invatat deja ce inseamna cuvantul vertij. Adica ameteala. Pierderea echilibrului ii face pe oameni sa se insingureze, sa le fie frica in a se duce la targuieli in piata, le apare sindromul de agorafobie, acea groaza in fata multimii. Oamenii loviti de ameteli se tem ca lumea ii va considera beti crita, cand in realitate ei sufera de vertij, de ameteala.
ECHILIBRU
Pentru a avea un echilibru bun, trebuie sa ai un labirint in urechea interna in deplina functionare, dar ca sa ai un echilibru bun trebuie sa dispui si de o musculatura buna, de ochi buni, de sisteme corespunzatoare de transmisie a informatiilor la creier. Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, intemeietor de scoala cu renume in ORL, explica rafinatele mecanisme ale vertijului si strategia terapeutica moderna in astfel de cazuri. Profesorul Dorin Sarafoleanu face parte din conducerea Societatii Europene de ORL alaturi de cateva somitati occidentale. Sacula si utricula, doua componente ale labirintului urechii interne, asigura echilibru in pozitia statica, iar canalele semicirculare, precum niste arcuri tot din labirint, reprezinta echilibrul in miscare. In labirintul urechii interne, unde exista un lichid, de fapt un fel de limfa, plutesc niste pietricele care, lovindu-se de crestele sensibile prezente in labirint si in canalele circulare, duc la crearea echilibrului. Cel mai des intalnit, in 80%-85% dintre cazurile de ameteala, este vertijul otolitic. Este vorba de o ameteala scurta, care dureaza de la cateva secunde la 2-3 minute, aparuta cand se modifica pozitia capului, de exemplu la scularea din pat si care duce la invartirea lucrurilor in jurul bolnavului sau invartirea bolnavului cu lucruri cu tot. Pietricelele, numite otoliti, din lichidul labirintului se misca mai greu si nu excita normal crestele sensibile tot din acest labirint, astfel ca echilibrul se deregleaza. In vertijul otolitic apare si asa-numitul nistagmus, adica globii oculari ai bolnavului se misca in directia vertijului. Acest tip de vertij nu este insotit de transpiratii, greturi si alte fenomene somatice. Vertijul are si caracteristica psihosomatica, adica intervine si psihicul, acesti suferinzi sunt speriati, se insingureaza, iau multe medicamente si devin bolnavi cronici.
TRATAMENT
ORL-ul modern a renuntat la tratamentul cu medicamente si a apelat la o terapie simpla si spectaculoasa. S-a renuntat in cazul oricarei ameteli la tratamentul cu medicamente antivertijinoase, caci ele leneveau labirintul. Nu aparea nici un ajutor, ba din contra, bolnavul ametea mai mult caci labirintul blegit de aceste medicamente nu se mai adapta la alte pozitii ale corpului. Si atunci tratamentul consta dintr-o miscare brusca aplicata pacientului, un fel de miscare de judo. Bolnavul sta culcat pe o parte si medicul il intoarce brusc pe partea cealalta. Astfel ca otolitii, acele pietricele din lichidul labirintului, se rearanjeaza acolo unde le este locul si dispare ameteala. Efectul este spectaculos, bolnavii venind tulburati de ameteli, dupa aceasta schimbare brusca a pozitiei, pleaca pe picioarele lor, uitand parca de cosmarul vertijelor.
BOALA MENIER
Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, cel ce a intemeiat Clinica de ORL de la Spitalul Clinic "Sf. Maria", apreciaza ca prea mult se da vina in cazul vertijelor pe boala Menier, in realitate doar vreo circa 10% din totalul vertijelor au la baza boala Menier. De boala Menier au suferit Cezar, Alan Poe, lordul Byron, reamintind ca si Voltaire, Ludovic al XIII-lea aveau tulburari ale echilibrului insotite de greata. Boala Menier n-are legatura cu otolitii, acele pietricele din lichidul labirintic, ea este o modificare a presiunii metabolismului si miscarii lichidelor labirintice. In boala Menier bolnavul se simte un titirez, pare ca se invarte in jurul axului propriu sau are senzatia ca se invarteste camera cu om cu tot, plus o senzatie de cadere in abis. In boala Menier exista o triada de simptome, o ameteala foarte puternica, o scadere semnificativa a auzului (cu surditate si cu zgomote acufene in urechi), si tulburari neurovegetative precum greata, varsaturile, transpiratiile, spaima de lumina. Bolnavii de sindrom Menier au senzatia ca urechea le este infundata.
|
FARA MEDICAMENTE.
Sindromul Menier apare brusc si, la sase-sapte ore de la debut, simptomele incep sa scada de la sine. Dar in acest interval omul se chinuie sa-si caute o pozitie care sa-i reduca ameteala si fotofobia. In acest timp bolnavului i se dau medicamente impotriva greturilor, transpiratiilor, deci medicamente impotriva simptomelor neurovegetative. Teoria moderna in ORL este ca nici bolnavilor de boala Menier nu li se mai dau medicamente labirintoplegice. Pentru ca acestea blegesc nu numai labirintul bolnav, ci si labirintul sanatos.
Citește pe Antena3.ro |
STIRI
|
SINDROMUL SOCULUI TOXIC. Tampoanele vaginale simplifica mult viata femeilor in perioada ciclului. Dar tocmai aceste tampoane pot fi sursa unei boli
ce-i drept foarte rare, dar periculoase: sindromul socului toxic. Trebuie precizat ca acest sindrom nu este specific femeilor care folosesc acest tip de tampoane, insa este mai frecvent in cazul acestora. Astfel, testele au descoperit ca in vaginul si in colul uterin al acestor femei se afla susele unei bacterii, Staphylococcus aureus sau stafilococul auriu. In anumite conditii, mecanice sau chimice, generate de tampoane, germenul invadeaza vaginul si produce toxine intr-o cantitate foarte mare, afectand zona. Sindromul se manifesta in prima faza similar unei gripe puternice.
DIABET. Ministerul Sanatatii anunta ca medicamentele pentru diabetici se vor gasi in toate farmaciile si nu numai in cele cu circuit inchis. Doar insulina va ramane pentru moment in farmaciile cu circuit inchis. In functie de rezultatele care se obtin prin descentralizarea programului pentru diabet, se va incerca introducerea treptata a insulinei in farmaciile cu circuit deschis.
HORMONI. Estrogenii sunt hormonii feminitatii. Ei au plaja de actiune foarte mare in organismul femeii. In ceea ce priveste greutatea, estrogenii au o dubla actiune: intervin in formarea stratului de grasime si contribuie la retentia de apa. Prin aceste doua mecanisme, estrogenii sunt implicati direct in procesul de acumulare a kilogramelor suplimentare, cand sunt secretati in exces de ovare sau cand nu sunt contrabalansati de secretia de progesteron. Trebuie stiut ca stratul adipos este unul fundamental pentru corpul femeii, este o rezerva de energie si ar trebui sa reprezinte aproximativ 25% din greutatea totala.
|