Flegmonul cu puroi, semn că amigdalele trebuie scoase
În primul rând, trebuie să se facă deosebirea între amigdalitele doar cu roşeaţă în gât şi amigdalitele cu puncte albe, cu puroi, amigdalite numite pultacee. Amigdalele devenite roşii sunt atacate de viruşi, iar amigdalele cu puncte albe de puroi sunt lovite de microbi.
Ca atare, amigdalitele congestive, doar cu înroşirea gâtului, se tratează cu medicamente antiinflamatoare, cu spray dezinfectant şi cu ceaiuri calde. Nu are rost să apelezi la antibiotice, fiindcă acestea nu au efect asupra virusurilor, ba fac chiar rău, distrugând flora microbiană pozitivă, cea cu rol benefic.
Când apare puroiul, trebuie să se treacă pe antibiotice. Scoaterea amigdalelor se face când copilul a făcut mai mult de cinci-şapte amigdalite cu puroi pe an. Chiar se spune că micuţul trebuie să se lupte cu propria apărare imunitară cu până în cinci amigdalite doar cu roşu în gât, căci astfel i se căleşte sistemul imunitar.
Dacă amigdalele au ţesut ce produce imunitate, nu trebuie îndepărtate. Eventual cu laser ele sunt răzuite, lustruite, ca să nu mai existe acele şanţuri, acele cripte unde se culcuşesc microbii.
Mai există o intervenţie parţială, sunt tăiate doar porţiuni din amigdale, pentru a lăsa pe loc o parte din ele ca să fabrice anticorpi.
Care sunt condiţiile în care se impune scoaterea completă a amigdalelor? Se îndepărtează complet amigdalele când apar complicaţii ale amigdalitelor cu puroi, şi anume flegmonul cu puroi ce recidivează.
Se scot amigdalele complet când ele devin rezervor de streptococi care dau infecţii la depărtare în reumatisme articulare, când produc infecţii la inimă (endocardite) şi infecţii la rinichi (pielonefrite).
Cum s-a amintit, amigdalele se scot complet când se produc mai multe amigdalite cu puroi decât cinci-şapte pe an. Dacă amigdalele sunt prea mari şi se unesc, împiedicând respiraţia, amigdalele se micşorează cu laser, dar nu se scot.
Citește pe Antena3.ro