x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Amigdalita, mai uşoară la cei mari

Amigdalita, mai uşoară la cei mari

23 Oct 2007   •   00:00

Cei mici fac foarte frecvent amigdalită, şi aceasta pentru că sistemul imunitar al copilului nu este complet dezvoltat.

Cei mici fac foarte frecvent amigdalită, şi aceasta pentru că sistemul imunitar al copilului nu este complet dezvoltat. Treptat, după aceste infecţii repetate, el dezvoltă mecanismele de apărare imunologică, aşa incăt organismul este capabil să se adapteze mediului ambiant. La vărsta de 12 ani, sistemul lui imunitar este identic cu cel al adultului. Totuşi, amigdalită nu fac numai copiii, deşi este considerată o boală a copilăriei. Conf. dr Corneliu Romaniţan, şeful clinicii ORL de la Spitalul de Urgenţă Militar Central, ne spune cum se manifestă amigdalita la adulţi.

Bacteriene şi virale

"Amigdalita acută, in forma comună, se manifestă la copil cu febră peste 39-40 de grade Celsius, amigdale mărite in volum, frison, iar in formele ei severe poate provoca insuficienţă respiratorie şi chiar septicemie, dacă nu este tratată. La adulţi, febra este de 38-39 de grade Celsius, simptomatologia nu este atăt de zgomotoasă, iar complicaţiile apar mai rar", explică conf. dr Corneliu Romaniţan. Cauzele cele mai frecvente de amigdalită sunt bacteriile şi virusurile. La copii, o mare parte din inflamaţiile amigdalelor palatine sunt cauzate de bolile infecto-contagioase ale copilăriei (oreion, rujeolă), care debutează in acest mod. In multe situaţii, aceste amigdalite virale se suprainfectează cu bacterii, cum ar fi streptococul, provocănd o inflamaţie purulentă a amigdalelor (angina eritemato-pultacee), ale cărei manifestări sunt severe: debut brutal, febră mare (40 de grade Celsius). La copii, amigdalita este adeseori favorizată de cauze de vecinătate. Adenoiditele cronice sau vegetaţiile adenoide specifice copiilor pot fi un factor favorizant. Tratănd chirurgical vegetaţiile adenoide, simptomatologia dispare, iar amigdalele pot fi salvate. Adulţii pot trata acasă formele uşoare de amigdalită, cu antitermice, antiinflamatoare şi dezinfectante orofaringiene şi nazofaringiene.

COMPLICAŢII. Şi copiii, şi adulţii pot face forme severe de amigdalită. Amigdalele nu doar că işi pierd rolul de apărare, dar pot deveni şi o sursă de infecţie pentru organism. Ele pot da complicaţii la distanţă, cel mai frecvent osteoarticulare (reumatism articular acut, osteomielită), probleme cardiovasculare, respiratorii sau renale, avertizează conf. dr Corneliu Romaniţan. Tocmai pentru a preveni aceste complicaţii, in copilărie se fac cele mai multe amigdalectomii, operaţii de extirpare a celor două glande limfatice. Copilul suportă mai uşor decăt adultul această intervenţie chirurgicală.

×
Subiecte în articol: sanatatea adultului