x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Analize gratuite

Analize gratuite

28 Noi 2004   •   00:00

Functioneaza in Romania un obicei care se soldeaza cu bani multi cheltuiti din fondul asigurarilor de sanatate, bani care sunt totusi dramuiti, ei bine, zic multi oameni: "Ma internez in spital sa-mi fac analizele".

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Pai, de ce sa se consume atatia bani pentru spitalizare ca sa-si faca un om doar analizele. Doctor Adina Geana, presedinta-director general al Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, da lamuriri cu privire la acest subiect. In primul rand ca orice om asigurat are dreptul, chiar obligatia de a efectua in fiecare an un control pentru stabilirea starii lui de sanatate, control suportat din fondurile Casei Asigurarilor de Sanatate. Acest control ce se face la medicul de familie are loc in luna de nastere a omului respectiv. Tot Casa a prevazut si un pachet generos de analize, de investigatii, pentru a se preciza un diagnostic. Medicul de familie sau medicul specialist ii dau omului asigurat un bilet de trimitere spre o unitate de efectuare a analizelor. Analizele, radiografiile, ecografiile, EKG-urile, probele Doppler etc. sunt gratuite conform pachetului de servicii prevazut de Casa de Sanatate, cu conditia ca ele sa fie efectuate la o unitate de analize care are contract de prestari servicii sanitare cu Casa.

Exista si o serie de investigatii, RMN-ul, scintigrafia, angiografia etc., pentru care medicul de familie sau medicul specialist trebuie sa completeze un formular special in conditiile in care considera ca aceste investigatii sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului. Endoscopiile, colonoscopiile, bronhoscopiile se efectueaza tot gratuit daca medicul specialist sau din spital le considera necesare pentru precizarea diagnosticului. Daca medicii stabilesc ca peste o vreme trebuie o noua investigare a pacientului pentru a vedea evolutia organismului, nu este necesar un nou bilet de trimiere la spital.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă