x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Antibioticele pateaza dantura copiilor

Antibioticele pateaza dantura copiilor

de Steluta Indrei    |    07 Oct 2005   •   00:00
Antibioticele pateaza dantura copiilor

Copiii sub un an carora li se administreaza amoxicilina pot avea mai tarziu dintii patati, arata un studiu recent aparut in revista americana de Medicina Pediatrica. In plus, antibioticele mai prezinta un risc major: din cauza lor copiii devin alergici.

Utilizarea amoxicilinei la bebelusii de 3 pana la 6 luni dubleaza riscul de a dezvolta mai tarziu fluoroza la nivelul incisivilor. Fluoroza inseamna aparitia unor pete de culoare alb-galbuie pe smaltul dintilor. Problema este ca petele respective sunt ireversibile.

Fluoroza dentara este provocata de aportul excesiv si prelungit de fluor. Principalele surse de fluor sunt alimentele (exista si sare fluorurata), apa, medicamentele (comprimate, picaturi), pasta de dinti. Pentru a nu se ajunge la excese, medicii pediatri recomanda evaluarea aportului de fluor la copii pana la 12 ani (sfarsitul perioadei de mineralizare a dintilor) inainte de a prescrie comprimate cu fluor. In scopul prevenirii cariilor, cantitatea optima de fluor nu trebuie sa depaseasca 1 miligram pe zi.

STUDIU. Liang Hong de la Universitatea din Iowa a monitorizat 579 de copii de la nastere pana la doi ani si jumatate. Din trei in trei luni, cercetatorul american le-a trimis parintilor un chestionar privind administrarea de amoxicilina si aportul de fluor. Amoxicilina este un antibiotic din aceeasi familie ca si penicilina. Mai puternica decat penicilina simpla, amoxicilina este deseori utilizata in cazul copiilor pentru a trata infectiile bacteriene specifice. Otitele, de exemplu, sunt infectii extrem de frecvente la bebelusi.

CONCLUZII. Liang Hong a ajuns la concluzia ca 24% dintre copiii observati au dezvoltat fluoroza. Astfel, administrarea de amoxicilina intre 3 si 6 luni a dublat riscul de fluoroza. Alta concluzie importanta: 91% dintre copiii participanti la studiu au primit cel putin o data acest antibiotic. Asta confirma ingrijorarea specialistilor, care atentioneaza parintii cu privire la riscurile abuzului de antibiotice in copilarie. In ciuda avertismentelor insa, numarul copiilor tratati astfel este in crestere.

"In urma rezultatelor studiului este necesar sa constientizam ca antibioticele trebuie utilizate cu prudenta, mai ales in cazul copiilor", a concluzionat Liang Hong. In plus, administrarea de antibiotice trebuie luata in calcul inainte de prescrierea tabletelor cu fluor la copii.

PENICILINA POATE PROVOACA ALERGII SEVERE
Sugarii tratati cu antibiotice prezinta riscuri majore de a deveni alergici. Infectiile bacteriene din timpul copilariei permit sistemului imunitar sa se formeze. Astfel, organismul reuseste sa se protejeze impotriva infectiilor si alergiilor. Insa utilizarea incorecta a antibioticelor intrerupe acest proces. "Administrarea antibioticelor cu spectru larg, cum ar fi penicilina, mai ales pe cale locala (nas, ochi, limba), favorizeaza aparitia alergiilor la copii. De exemplu, daca unui sugar i se pun picaturi cu penicilina in ochi, mai tarziu, cand ar putea avea o reala nevoie, acest medicament nu se mai poate folosi deoarece ii provoaca reactii alergice severe", atrage atentia dr. Rodica Nanu, secretar stiintific la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă fluor