x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Antiinflamator periculos pentru cei raniti la cap!

Antiinflamator periculos pentru cei raniti la cap!

13 Oct 2004   •   00:00

Este foarte periculoasa utilizarea corticosteroizilor (medicamente antiinflamatoare) pentru a trata pacientii cu grave traumatisme craniene, se arata intr-un studiu international publicat recent in revista britanica de medicina Lancet.

In loc sa reduca mortalitatea pacientilor, cum demonstrau studii anterioare, corticosteroizii maresc acest risc in primele doua saptamani de la producerea traumatismului cranian.

RISC MORTAL. Studiul denumit CRASH a fost efectuat pe un esantion de 10.000 de persoane adulte, victime ale unui traumatism cranian, care au fost ingrijite in 239 de spitale din 49 de tari. Au fost inregistrate 1.052 de decese in randul a 4.985 de pacienti carora li s-a administrat un corticosteroid timp de 48 de ore, iar printre cei 4.979 de pacienti care au primit o substanta placebo (cu efect psihologic) s-au inregistrat 893 de decese. Cresterea riscului de mortalitate din cauza corticosteroizilor nu variaza in functie de gravitatea ranilor si nici de timpul scurs de la momentul in care pacientul a fost grav ranit la cap pana la administrarea medicamentului.

Rezultatele studiului constituie "o surpriza alarmanta" pentru specialisti, afirma intr-un comentariu dr. Stefan Sauerland de la Facultatea de Medicina din Köln, Germania. "Administrarea corticosteroizilor la pacientii cu grave leziuni la cap ar fi provocat moartea a peste 10.000 de oameni in lume, pe parcursul anilor 1980, cand aceasta practica era foarte raspandita", a adaugat dr. Stefan Sauerland. In urmatorii ani nu se mai administrau atat de usor astfel de medicamente antiinflamatoare.

In concluzie, cel mai important mesaj al studiului CRASH este ca pacientilor cu traumatisme craniene nu trebuie sa li se administreze corticosteroizi si nici alte antiinflamatorii care au o eficienta indoielnica. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă