Apa de la robinet poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate. Ele prezinta riscul de a pierde sarcina din cauza consumului de apa clorurata. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu al Fundatiei Americane pentru Studiul Apei.
Peste tot in lume, apa de la robinet este clorurata, adica i se adauga clor, in scopul dezinfectarii. Clorul face apa potabila si inlatura riscurile bacteriene. Pe de alta parte, acest produs chimic, in combinatie cu mineralele sau alte materii organice prezente in apa, duce la formarea unor compusi (numiti bromodiclorometan), care pot fi cauza unor forme de cancer sau a anumitor probleme de reproducere. CERCETARI. Studiile pe oameni au demonstrat ca expunerea usoara la aceste substante chimice mareste riscul de dezvoltare incompleta a fatului si de avort spontan. Doctorul David A. Savitz de la Universitatea din Carolina de Nord a monitorizat 3.100 de femei insarcinate care au baut apa de la robinet provenind din trei surse de distributie. Viitoarele mamici expuse la bromodiclorometan au prezentat un risc de 15,7% de a pierde sarcina. Totusi, dr. David A. Savitz le asigura pe femeile care asteapta un copil ca apa de la robinet este inofensiva daca este consumata fiarta si racita sau daca este folosita pentru prepararea hranei. De asemenea, specialistul recomanda utilizarea unui dispozitiv pentru filtrarea apei la robinet sau consumul de apa plata imbuteliata. De retinut ca studiul doctorului Savitz este efectuat dupa cresterea nivelului de clor din apa de la robinet, masura adoptata in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Suplimentarea clorului are ca obiectiv prevenirea contaminarii intentionate a retelelor de distributie a apei. OMS. Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind clorurarea apei potabile stabilesc valoarea-limita de 5 miligrame de clor pe litru. Acestea reglementari sunt valabile si in Europa, inclusiv in Romania. In decembrie 2004, un raport al Institutului francez de sanatate publica asupra riscurilor determinate de produsele pentru clorurarea apei arata ca "aceste substante chimice nu au relevat un impact asupra reproducerii umane din cauza lipsei de date, in timp ce experimentele pe animale de laborator au evidentiat pe larg efecte negative".
GIARDIA LA COPII
|
Cu toate ca este clorurata, apa de la robinet contine totusi paraziti. Dintre acestia cel mai frecvent se intalneste giardia. Boala provocata de acest parazit - numita giardioza - afecteaza cu predilectie copiii. De aceea, consumul de apa de la robinet este absolut contraindicat celor mici. Copiii care sufera de giardioza prezinta urmatoarele simptome: diaree, dureri abdominale difuze, apetit diminuat si capricios, anemie, nervozitate, irascibilitate. Insa in 30% din cazuri, infestarea cu giardia nu este insotita de manifestari clinice, purtatorii ramanand asimptomatici.
|
Citește pe Antena3.ro