x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Armistitiul dintre ficat ai virusul B

Armistitiul dintre ficat ai virusul B

27 Ian 2005   •   00:00

Una dintre spaimele zdravene ale anilor recenti este virusul hepatitei B, iar virusul hepatitei C este chiar pe post de Capcaunul capcaunilor.

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

De cand in Romania s-a luat decizia inspirata de a se vaccina toti nou-nascutii, incidenta hepatitei tip B a scazut semnificativ de la 13-14% la 7%. Profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "M. Bals", explica efectele infectarii cu virus B asupra starii pe lunga durata a ficatului. Dintre cei care au suferit un episod acut de infectie cu virus B, 35-40% se vindeca spontan, restul de 50-60% raman insa purtatori de virus B. Se stabileste de fapt un armistitiu intre virus si ficat, virusul B sta cuibarit cuminte si nu declanseaza hepatita cronica. Cand intre ficat si virusul B ramas in organism s-a declansat o batalie, asta se traduce prin instalarea hepatitei cronice, 40-50% dintre cei care poarta virusul B fac hepatita cronica. Alti 10-15% se imbolnavesc de ciroza, iar un procent mai mic, de 3-5%, fac cancer de ficat.

Exista o analiza care deceleaza antigenul de suprafata HBS, el este un marker care indica faptul ca in organism a ramas virus B. Dar o data pe an trebuie facuta si analiza numita incarcatura virala, care arata daca virusul B este activ in organism. Este o regula de aur in cazul virusului B, nu se trateaza de fapt virusul, se trateaza afectiunea hepatica. Cum te poti feri de virusul B? In primul rand, prin vaccinare. Apoi, sexul trebuie sa se faca protejat, cu prezervativ. Tinerii trebuie sa renunte la tatuaje sau la montarea de cercei sau inele in limba, in buric.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă virusul