Arsurile pot omori oameni, dar cel atins de arsuri poate scapa si fara semne. Explica fenomenul denumit arsuri doctorul Leonard Dumitrescu, seful colectivului de chirurgie plastica de la Spitalul Clinic de Uregnta "Sf. Pantelimon".
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Arsurile sunt traumatisme locale provocate de gaze fierbinti, de lichide fierbinti (care sunt cele mai dese, circa 50% dintre cazuri) de solide fierbinti (10% dintre cazuri), de radiatii, de flacari (circa 30% dintre cazuri), dar si de agenti chimici (3-4% dintre cazuri) sau de electrocutari.
Lichidele fierbinti produc arsuri pe suprafata mare, dar mai superficiale. Se intampla des ca sa se rastoarne o oala cu ciorba clocotita, sa verse ceainicul cu apa fiarta si sa le cada victima nu numai gospodina, dar si copiii. Un corp solid incalzit in foc, care apoi atinge pielea provoaca arsuri de mai mica intindere, dar mai profunde.
Exploziile produc arsuri in mozaic, cu grade de profunzime diferite, dar intinse ca suprafata. Arsurile cu baze sau acizi prezinta un pericol suplimentar, aceste substante toxice se absorb in sange si produc leziuni la nivelul tesuturilor interne.
Curentul electric face si el ravagii mari, prin incalzirea zonelor strabatute de curent apar si embolii si tromboze pe vase. La limita dintre epiderma si derma, dintre aceste doua straturi ale pielii se afla o membrana bazala cu un rol foarte important. Daca arsurile distrug si parti din aceasta membrana bazala, refacerea pielii se va face cu celule din adanc, ele invadeaza celulele din derm si apar cicatrici urate.
Citește pe Antena3.ro