x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Asociere - Lipsa dintilor si bolile de inima

Asociere - Lipsa dintilor si bolile de inima

de Liana Hainarosie    |    04 Ian 2006   •   00:00
Asociere - Lipsa dintilor si bolile de inima

Un studiu american, condus de dr. Catherine Okoro, epidemiolog la Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din Statele Unite, atrage atentia ca exista o legatura importanta intre pierderea dintilor si bolile cardiovasculare.
41.000 de persoane, cu varsta intre 40 si 79 de ani, au fost chestionate cu privire la sanatatea buco-dentara si afectiunile cardiace. Specialistii au observat ca 5,7% dintre persoanele carora le lipseau 1-5 dinti sufereau de boli cardiovasculare. In cazul celor care si-au pierdut intre 6 si 31 de dinti, 7,5% erau bolnavi de inima. Dintre persoanele care nu mai aveau nici un dinte, 8,5% prezentau afectiuni cardiace.

Specialistii implicati in experiment au tinut cont si de consumul de tutun, fumatorii fiind predispusi la bolile cardiovasculare si la pierderea dintilor. "Dar chiar daca am diferentiat fumatorii de nefumatori, am constatat totusi o legatura intre pierderea dintilor si bolile cardiovasculare", afirma Catherine Okoro.

OPINIE. Nu s-a gasit insa o explicatie a acestui fenomen. James Beck, profesor de igiena dentara la Universitatea din Carolina de Nord, este de parere ca "rezultatele acestui studiu nu pot insa afirma cu certitudine daca problemele de dantura conduc la aparitia bolilor de inima sau invers".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă