Potrivit doctorului Mary Beth Terry de la Universitatea Columbia din New York, utilizarea sistematica a aspirinei scade in mod considerabil riscul cancerului de san.
MAGDA MARINCOVICI
Despre aspirina se stie ca este eficienta in cazuri de dureri de cap si febra. Studiul realizat de un grup de cercetatori americani incearca sa dovedeasca si rolul pozitiv al acestui medicament in combaterea cancerului mamar. El a fost publicat in aceasta saptamana in Journal of the American Medical Association.
Pentru acest studiu au fost selectate 1.442 de femei bolnave de cancer mamar si 1.420 de femei sanatoase. Cercetatorii le-au urmarit evolutia timp de un an in functie de administrarea unuia dintre urmatoarele analgezice: aspirina, ibuprofen si paracetamol. S-a observat ca efectul preventiv al aspirinei asupra cancerului mamar este mult mai puternic la femeile care au luat o aspirina zilnica si au depasit menopauza. In ceea ce priveste ibuprofenul, concluziile nu par a fi foarte concludente, iar in privinta paracetamolului nu se poate spune ca in mod precis ca ar contribui la reducerea riscului acestei forme de cancer.
Cercetatorii americani banuiesc ca actiunea aspirinei impotriva cancerului interfereaza cu cea a hormonilor estrogeni.
Studii similare lasa sa se traga concluzia ca aspirina ar reduce riscurile si in cazul altor forme de cancer.
Coordonatorul studiului, doctorul Mary Beth Terry precizeaza ca, in cazul ibuprofenului, un consum sub trei comprimate pe saptamana ar reduce cu 22% riscul acestei forme de cancer. Insa trebuie retinut ca depasirea dozei de comprimate saptamanal diminueaza riscul doar cu 8%. Concluziile studiului sunt interesante dar nu se poate spune ca sunt complete. Deoarece nu se stie care este ratia optima saptamanala pentru a beneficia intr-adevar de reducerea cu 22% a pericolului de a te imbolnavi de cancer mamar. Nu s-a lamurit de asemenea cu certitudine care dintre medicamentele antiinflamatorii sunt mai eficiente in lupta contra cancerului de san. Iar daca aspirina este pilula anticancer mamar, atunci nu trebuie sa se neglijeze efectele adverse ale acestui medicament. Cele mai cunoscute efecte sunt declansarea ulcerului si tulburari serioase gastro-intestinale. In aceste conditii, desigur, trebuie puse in balanta argumentele pro si contra.Citește pe Antena3.ro