x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Astenia de primăvară

Astenia de primăvară

de Mirela Dădăcuş    |    17 Mar 2009   •   00:00

Cu toţii am simţit pe propria piele astenia de primăvară… Oboseală prelungită, lipsa chefului de muncă, dureri inexplicabile de cap, palpitaţii şi nervi întinşi la maximum sunt câteva dintre manifestările acestei stări generate de schimbarea anotimpului. La ele se mai adaugă şi lipsa de concentrare, insomniile şi absenţa poftei de mâncare. Medicii susţin că aceste simptome sunt normale în această perioadă, având în vedere că atât corpul, cât şi psihicul nostru încearcă să se adapteze la variaţiile de temperatură şi la regimul de lumină al primăverii. Specialiştii spun că şi persoanele cu un organism neafectat de vreo boală au de suferit din cauza asteniei de primăvară.



Cauze
“Alimentaţia din timpul iernii ne-a suprasolicitat organismul, pentru că au predominat alimentele bogate în grăsimi, în detrimentul fructelor şi legumelor proaspete. Excesul de carne şi de produse conservate ne-a lăsat fără vitamine şi minerale, motiv pentru care acum nu mai avem capacitatea de a ne acomoda la schimbările de temperatură şi de lumină”, spune dr Ioana Colgiu, medic de familie la Centrul de Sănătate Polimed, din Capitală. Potrivit specialistului nostru, astenia se instalează, de obicei, la începutul lunii martie şi se caracterizează printr-o lipsă de confort fizic şi psihic.

Această stare poate dura în jur de trei săptămâni. Atenţie! O dată cu astenia de primăvară se poate instala şi depresia, care de multe ori persistă chiar şi după ce am scăpat de astenie. Medicul atrage atenţia asupra faptului că o stare exagerată de slăbiciune poate fi rezultatul unor afecţiuni metabolice (hiperparatiroidism, deficit de sodiu sau potasiu, boala Addison), neurologice (scleroză multiplă, accident vascular), musculare (distrofie musculară, distrofie miotonică), al unei anemii. Aşa că dacă astenia de primăvară se prelungeşte nejustificat şi este însoţită de episoade bruşte de slăbiciune, mai ales într-o zonă a corpului, este bine să consultaţi un medic pentru stabilirea unui diagnostic exact.  

Remedii din natură
Mijloacele prin care putem combate anemia de primăvară sunt simple. Alimentaţia reprezintă cea mai importantă “armă” în combaterea acestei stări care ne bulversează modul de viaţă. Dr Ioana Colgiu ne recomandă să mâncăm cât mai multe lactate, cereale, fructe şi legume de sezon (în special urzici, spanac, salată, leurdă, ştevie, pătrunjel, ridichi, ţelină, lobodă şi ceapă verde), să bem cât mai multe lichide, să dormim cel puţin opt ore pe noapte, să facem mişcare în aer liber şi să luăm suplimente nutritive, atunci când medicul ne recomandă. Plantele medicinale şi produsele apicole reprezintă şi ele remedii utile împotriva asteniei. Printre plantele recomandate în astenie se numără sunătoarea (îmbunătăţeşte tonusul şi previne depresiile), păpădia (tonic general), coada şoricelului (creşte pofta de mâncare), cătina (sursă ideală de minerale), cicoarea (îndepărtează oboseala, stimulează digestia şi creşte capacitatea de efort intelectual), ginsengul (normalizează activitatea sistemului central), măceşul şi busuiocul (energizant). Acestea pot fi consumate sub formă de ceaiuri, tincturi sau pulbere. Produsele apicole reechilibrează sistemul nervos şi tonifică organismul. Şi aici ne referim în special la miere, propolis (sub formă de extract sau tinctură) şi lăptişor de matcă. Dar toate produsele sunt recunoscute pentru valoarea lor nutritivă şi terapeutică.

Masaj
Folosirea uleiurilor esenţiale reprezintă o soluţie blândă în cazurile de astenie. Pentru un efect revigorant, este suficient să adăugaţi în apa de baie şase picături din următoarele uleiuri esenţiale: trandafiri, pin scoţian, lămâi, uleiuri de citrice şi coriandru (femeile însărcinate sunt sfătuite să evite uleiul de trandafir). Masajul periodic, inclusiv automasajul, reprezintă o metodă eficientă de energizare. El stimulează circulaţia sângelui şi alungă oboseala. Masajul trebuie făcut cu uleiuri, creme sau combinaţii de uleiuri sau creme.  

Recomandări
Puteţi scăpa de stare de slăbiciune şi dacă ţineţi seama de alte sfaturi: beţi zilnic suc de morcovi; mâncaţi două-trei banane coapte după masa de prânz; beţi un pahar cu lapte cald, în care aţi adăugat o lingură cu miere; mâncaţi smochine; în fiecare dimineaţă şi seară, înainte de culcare, mâncaţi câteva cuburi de zahăr; beţi suc de lime sau ceai de urzică; pentru stimularea apetitului, beţi o ceaşcă cu ceai de mentă; consumaţi alimente bogate în fier (migdale, caise, stafide, ceapă, struguri, roşii, mere, sfeclă şi rodii); renunţaţi la cafea şi la alimentele de tip fast-food, deoarece vă “fură” energia; mâncaţi la aceeaşi oră în fiecare zi; faceţi sport în timp ce ascultaţi muzică.

DEFINIŢIE. Termenul “astenie” este folosit pentru a descrie o stare generală de slăbiciune, de lipsă de putere, dar şi o boală. Există mai multe tipuri de astenie: mialgică (oboseală generală şi dureri musculare), neurocirculatorie (nevroza cardiacă) sau sezonieră. Astenia este mai frecventă la persoanele care suferă de oboseală cronică, tulburări ale somnului sau boli cronice cardiace, pulmonare ori renale.

SIMPTOME.
Astenia se caracterizează prin oboseală musculară şi intelectuală (diminuarea atenţiei, dificultăţi de concentrare), dureri de cap şi de abdomen, vâjâit în urechi, ameţeli, vedere înceţoşată, dar şi lipsă de iniţiativă, tendinţă de izolare. În cazuri grave, apar şi tulburările de limbaj.

Sfatul medicului


Astenia de primăvară poate fi combătută, potrivit medicului de familie Ioana Colgiu, prin respectarea meselor principale la ore fixe, printr-o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale, prin odihnă suficientă (cel puţin opt ore de somn pe noapte) şi suplimente nutritive, în special pe bază de miere, propolis şi vitamina C. La fel de importante sunt exerciţiile fizice şi plimbările. Medicul ne recomandă să evităm tutunul, cafeaua şi mai ales stresul, principala sursă de astenie.

×
Subiecte în articol: astenia boli de sezon