x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Astmul alergic: în curând un vaccin

Astmul alergic: în curând un vaccin

de Magda Marincovici    |    03 Apr 2012   •   17:46

Cercetatorii francezi au conceput un vaccin contra astmului alergic, boala cronica inflamatorie si respiratorie. Studiul, publicat in revista Human Gene Therapy luni, 2 aprilie a.c., demonstreaza eficienta vaccinului testat pe soareci astmatici, administrat intramuscular. Cercetatorii de la Inserm si CNRS din Franta, institutii de cercetare in domeniul sanatatii, promit ca, in curand, acest vaccin va intra in faza testelor pe oameni.

In prezent, in lume, sunt 300 milioane de persoane suferinde de astm alergic. Potrivit specialistilor, astmul alergic reprezinta o reactie anormala declansata contra alergenilor din mediul inconjurator. Unul dintre alergenii cei mai frecventi este Dermatophagiudes farinae", alergen transmis prin acarieni.

Numarul indivizilor astmatici s-a dublat in ultimii zece ani si in fiecare an aproximativ 250.000 de persoane mor prematur din cauza acestei boli. Din punct de vedere fiziologic, aceasta hipersensibilitate se traduce printr-o inflamare apreciabila la nivelul bronhiilor si bronhiolelor. Astfel, capacitatea de a respira a bolnavului este mult diminuata. In ajutorul acestor bolnavi a fost conceput acest vaccin care vizeaza ADN-ul substantei care declanseaza reactia alergica. Decat sa administram extracte din alergeni periodic cu scopul de a diminua sensibilitatea, mai eficient este un vaccin care are ca tinta ADN-ul factorului responsabil de alergie, explica unul dintre principalii autorii ai acestei terapii. In testele pe animale de laborator, afectate de alergia astmatica, vaccinul a fost administrat prin doua injectii intramusculare la un interval de trei saptamani, pentru a provoca anticorpi anti Derf.1. Dupa administrare s-a observat o scadere apreciabila a sensibilitatii a cailor respiratorii aeriene.

Astmul alergic poate aparea ca raspuns alergic la polen, praf, mucegai, par de pisica sau cal, vopsele, faina, medicamente, produse chimice.
Criza de astm se manifesta printr-o nevoie acuta de aer, respiratie suierata, buze vinete, extremitati reci, transpiratie abundenta, tuse seaca si violenta, expectoratie densa.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei