SANATATEA NOASTRA
Capuse, paianjeni, purici, furnici, tantari, albine, viespi... Atacul insectelor a inceput.
|
Atentie, doctorul Lia Cavaropol, medic specialist dermatolog la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", semnaleaza, pe baza de date, ca, o data cu venirea verii, se inregistreaza o invazie de capuse si o crestere alarmanta a numarului persoanelor cu intepaturi de capuse. In majoritatea situatiilor, dupa o intepatura, scapam ieftin. Mancarimi, inrosirea zonei si trece... Doctorul Lia Cavaropol sustine ca, dupa ce am simtit ca ne-a intepat o insecta, trebuie sa spalam zona cu apa si cu mult sapun, dupa care vom aplica o solutie antiseptica: spirt medicinal, betadina etc. Dezinfectia zonei este foarte importanta. Dar sunt si intepaturi de insecte care in cazul unor persoane pot avea si urmari grave. Cele mai vulnerabile sunt persoanele alergice sau cu antecedente. Intepaturile de capuse sunt printre cele mai frecvente si mai problematice. Capusele sunt gazduite de regula de caini, rozatoare. Prin intepaturi, capusele transmit doi agenti patogeni: rickettsiile si borrelia. Rickettsiile provoaca febra butunoasa, iar borrelia genereaza borrelioza, boli cu forme severe de manifestare. De cele mai multe ori, capusa se fixeaza la locul intepaturii. Ea poate fi indepartata, dar asta nu inseamna ca am scapat de pericol. Deoarece prin intepatura ea deja a transmis agentul patogen. Intepatura de capusa prezinta date caracteristice. Locul unde capusa a intepat apare ca o zona ulcerata, care se inroseste si apoi se innegreste, este dureroasa. Perioada de incubatie a rickettsiei este de aproximativ cateva zile, dupa care pacientul prezinta febra, eruptie cutanata, care treptat se generalizeaza, dureri de cap, frisoane, dureri musculare... Sunt cazuri mai rare cand se constata afectare hepatica, neurologica, cardiaca. Borrelioza este o afectiune severa, care evolueaza in mai multe faze, are o componenta autoimuna si forme de manifestare care merg de la simplu la complex.
Masuri de protectie
Medicul specialist Lia Cavaropol recomanda posesorilor de caini de casa sa-i deparaziteze. Daca plecam in vacanta, acoperiti-va corpul in asa fel, incat sa reduceti la minimum posibilitatea de a fi "victima" insectelor. Intrucat unele insecte, in special albinele, sunt atrase de unele mirosuri, este indicat sa nu folosim parfumuri sau sprayuri "tari". Daca totusi am fost intepati, nu trebuie sa asteptam sa facem boala, ci sa luam cateva masuri profilactice. Imediat ce starea generala se altereaza, ne vom prezenta la medic, care ne va administra medicamentele adecvate. In cazul in care ne-am umflat, facem edem pe buze, pe pleoape, ne sufocam, este necesara consultarea medicului.Citește pe Antena3.ro
SFATUL MEDICULUI
|
Persoanelor amatoare de pescuit, care stau ore si chiar zile pe marginea apelor cu vegetatie bogata, persoanelor care se pregatesc sa faca excursii in zone "salbatice", medicul Lia Cavaropol le recomanda cremele protectoare. Aceste produse vor fi cumparate exclusiv din farmacii. Ele reprezinta o solutie impotriva atacurilor insectelor. Tin la distanta insectele, prin formarea unei pelicule, atenueaza senzatia de mancarime si impiedica formarea de leziuni. Chiar daca pielea copiilor este mai fina, aceste produse le sunt indicate in mod special.
|
STIRI
|
ALERGII. Numarul barbatilor care sufera de alergii a crescut in ultimul deceniu. La aceste concluzii au ajuns cercetatorii britanici dupa ce au tinut sub observatie mai multi barbati intre anii 1975 si 1998. S-a analizat sensibilitatea la 11 alergeni, incluzand aici praful, polenul, parul animalelor de casa, intepaturile de insecte. Cercetatorii sustin ca, o data cu inaintarea in varsta, organismul barbatilor devine mai sensibil la alergeni. Potrivit statisticilor, in Marea Britanie, in prezent, exista 15 milioane de persoane care sufera de alergii.
FEBRA BUTUNOASA. La aproximativ 6-10 ore dupa ce capusa a inceput sa se hraneasca, din glandele salivare ale acesteia este eliberat un microorganism (rickettsia rickettsii) care provoaca rickettsiozele boli infectioase printre care se numara si febra butunoasa. Acestea se caracterizeaza printr-un debut brutal, prin febra mare asociata cu dureri de cap. De asemenea, apare o eruptie cutanata insotita de inrosirea pielii. Febra dureaza de la cateva zile la cateva saptamani. In absenta tratamentului, aceasta boala poate evolua spre septicemie, insuficienta cardiaca sau renala.
DESCOPERIRE. Cercetatorii de la Universitatea Carolina, coordonati de Andrew Sakson, sustin ca au descoperit o noua metoda de tratare a alergiilor. Rezultatele studiului efectuat pe soareci de laborator au fost publicate in revista Nature Medicine. Cercetatorii americani testeaza un medicament care blocheaza prelucrarea de catre organism a histaminei. Aceasta este cauza simptomelor iritante specifice alergiilor stranutul, mancarimile, lacrimarea, ingreunarea respiratiei.
|