x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atacul insectelor

Atacul insectelor

06 Iun 2005   •   00:00

SANATATEA NOASTRA
Capuse, paianjeni, purici, furnici, tantari, albine, viespi... Atacul insectelor a inceput.

  • de MAGDA MARINCOVICI

  • Atentie, doctorul Lia Cavaropol, medic specialist dermatolog la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", semnaleaza, pe baza de date, ca, o data cu venirea verii, se inregistreaza o invazie de capuse si o crestere alarmanta a numarului persoanelor cu intepaturi de capuse. In majoritatea situatiilor, dupa o intepatura, scapam ieftin. Mancarimi, inrosirea zonei si trece... Doctorul Lia Cavaropol sustine ca, dupa ce am simtit ca ne-a intepat o insecta, trebuie sa spalam zona cu apa si cu mult sapun, dupa care vom aplica o solutie antiseptica: spirt medicinal, betadina etc. Dezinfectia zonei este foarte importanta.

    Dar sunt si intepaturi de insecte care in cazul unor persoane pot avea si urmari grave. Cele mai vulnerabile sunt persoanele alergice sau cu antecedente.

    Intepaturile de capuse sunt printre cele mai frecvente si mai problematice. Capusele sunt gazduite de regula de caini, rozatoare. Prin intepaturi, capusele transmit doi agenti patogeni: rickettsiile si borrelia. Rickettsiile provoaca febra butunoasa, iar borrelia genereaza borrelioza, boli cu forme severe de manifestare.

    De cele mai multe ori, capusa se fixeaza la locul intepaturii. Ea poate fi indepartata, dar asta nu inseamna ca am scapat de pericol. Deoarece prin intepatura ea deja a transmis agentul patogen. Intepatura de capusa prezinta date caracteristice. Locul unde capusa a intepat apare ca o zona ulcerata, care se inroseste si apoi se innegreste, este dureroasa. Perioada de incubatie a rickettsiei este de aproximativ cateva zile, dupa care pacientul prezinta febra, eruptie cutanata, care treptat se generalizeaza, dureri de cap, frisoane, dureri musculare... Sunt cazuri – mai rare – cand se constata afectare hepatica, neurologica, cardiaca. Borrelioza este o afectiune severa, care evolueaza in mai multe faze, are o componenta autoimuna si forme de manifestare care merg de la simplu la complex.

    Masuri de protectie

    Medicul specialist Lia Cavaropol recomanda posesorilor de caini de casa sa-i deparaziteze. Daca plecam in vacanta, acoperiti-va corpul in asa fel, incat sa reduceti la minimum posibilitatea de a fi "victima" insectelor. Intrucat unele insecte, in special albinele, sunt atrase de unele mirosuri, este indicat sa nu folosim parfumuri sau sprayuri "tari". Daca totusi am fost intepati, nu trebuie sa asteptam sa facem boala, ci sa luam cateva masuri profilactice. Imediat ce starea generala se altereaza, ne vom prezenta la medic, care ne va administra medicamentele adecvate. In cazul in care ne-am umflat, facem edem pe buze, pe pleoape, ne sufocam, este necesara consultarea medicului.

    ATENTIE, ALERGICI! Medicul specialist Lia Cavaropol precizeaza ca intensitatea formelor de manifestare ale intepaturii difera de la o persoana la alta. Sunt persoane la care efectele intepaturii se calmeaza dupa doua ore, la altele, dupa doua saptamani. La persoanele cu predispozitie alergica, formele de manifestare sunt mult mai zgomotoase. Local, leziunile sunt de dimensiuni mai mari, cu reactii mai accentuate. De asemenea, la aceste persoane, intepaturile de insecte pot provoca leziuni care apar la distanta de zona unde a avut loc intepatura. La persoanele alergice, intepatura de viespe, de albina, paianjen poate provoca soc anafilactic.

    GRUPA SANGUINA. Multi se intreaba de ce pe mine m-a intepat tantarul si pe colegul meu nu? In incercarea de a dezlega misterul care orienteaza insecta spre unii si mai putin spre altii s-au emis tot felul de ipoteze. Cea mai frecventa dintre acestea pune in legatura directa insecta cu unele grupe de sange. Mergand pe firul acestei ipoteze, s-a stabilit, evident empiric, ca persoanele cu grupa 01 ar fi cele mai "cautate", mai ales de tantari. Medicul Lia Cavaropol spune ca in literatura de specialitate nu exista nici o referire la aceasta "legatura".

    SFATUL MEDICULUI
    Persoanelor amatoare de pescuit, care stau ore si chiar zile pe marginea apelor cu vegetatie bogata, persoanelor care se pregatesc sa faca excursii in zone "salbatice", medicul Lia Cavaropol le recomanda cremele protectoare. Aceste produse vor fi cumparate exclusiv din farmacii. Ele reprezinta o solutie impotriva atacurilor insectelor. Tin la distanta insectele, prin formarea unei pelicule, atenueaza senzatia de mancarime si impiedica formarea de leziuni. Chiar daca pielea copiilor este mai fina, aceste produse le sunt indicate in mod special.

    STIRI
    ALERGII. Numarul barbatilor care sufera de alergii a crescut in ultimul deceniu. La aceste concluzii au ajuns cercetatorii britanici dupa ce au tinut sub observatie mai multi barbati intre anii 1975 si 1998. S-a analizat sensibilitatea la 11 alergeni, incluzand aici praful, polenul, parul animalelor de casa, intepaturile de insecte. Cercetatorii sustin ca, o data cu inaintarea in varsta, organismul barbatilor devine mai sensibil la alergeni. Potrivit statisticilor, in Marea Britanie, in prezent, exista 15 milioane de persoane care sufera de alergii.

    FEBRA BUTUNOASA. La aproximativ 6-10 ore dupa ce capusa a inceput sa se hraneasca, din glandele salivare ale acesteia este eliberat un microorganism (rickettsia rickettsii) care provoaca rickettsiozele – boli infectioase printre care se numara si febra butunoasa. Acestea se caracterizeaza printr-un debut brutal, prin febra mare asociata cu dureri de cap. De asemenea, apare o eruptie cutanata insotita de inrosirea pielii. Febra dureaza de la cateva zile la cateva saptamani. In absenta tratamentului, aceasta boala poate evolua spre septicemie, insuficienta cardiaca sau renala.

    DESCOPERIRE. Cercetatorii de la Universitatea Carolina, coordonati de Andrew Sakson, sustin ca au descoperit o noua metoda de tratare a alergiilor. Rezultatele studiului efectuat pe soareci de laborator au fost publicate in revista Nature Medicine. Cercetatorii americani testeaza un medicament care blocheaza prelucrarea de catre organism a histaminei. Aceasta este cauza simptomelor iritante specifice alergiilor – stranutul, mancarimile, lacrimarea, ingreunarea respiratiei.
    ×
    Subiecte în articol: lia cavaropol sanatatea noastra