x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atacul şerpilor

Atacul şerpilor

de Florin Condurateanu    |    24 Iun 2007   •   00:00

PULSUL MEDICINEI
Prof. dr Radu Mihăilescu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie "N. Obregia", explică aşa-numitele halucinaţii fără critică şi halucinaţiile cu critică.


PULSUL MEDICINEI
Prof. dr Radu Mihăilescu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie "N. Obregia", explică aşa-numitele halucinaţii fără critică şi halucinaţiile cu critică. In halucinaţiile fără critică, de exemplu, un om vede repezindu-se spre el şerpi, il cuprinde groaza şi fuge măncănd pămăntul, deşi in realitate şerpii nu există. Aceasta este halucinaţia mai gravă fără critică. Alţi oameni văd şerpii, se ingrozesc şi merg la medic spunăndu-i că se intămplă ceva in neregulă cu ei din cauza spaimei in faţa acestor şerpi care nu există. Este o halucinaţie mai puţin gravă, halucinaţie cu critică, in care omul işi păstrează conştienţa că ceva nu e in regulă cu sistemul lui nervos. Această halucinaţie cu conştienţă se intălneşte mai ales in bolile somatice, in bolile organelor.
Halucinaţiile fără critică se intălnesc insă in bolile psihice majore, precum schizofrenie, cănd de exemplu, bolnavul se vaită că aude voci ce vorbesc despre el, cănd in realitate aceste voci nu există. Dar el nu realizează că sistemul lui nervos şi creierul dau rateuri.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă