x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie, gripa se apropie!

Atentie, gripa se apropie!

20 Sep 2004   •   00:00

Epidemia de gripa debuteaza in octombrie, fata de alti ani cand se declansa prin ianuarie. Este motivul pentru care se recomanda vaccinarea antigripala la sfarsitul lunii septembrie. Dar producatorii din intreaga lume inca nu au iesit pe piata cu noile vaccinuri.

MAGDA MARINCOVICI

In conditiile debutului precoce al gripei in emisfera nordica, doctorul Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta OMS pentru Gripa (CNR - OMS pentru Gripa), recomanda "vaccinarea din a doua parte a lunii septembrie". Dar deocamdata toti producatorii au fost prinsi pe picior gresit in ceea ce priveste noul vaccin antigripal pentru sezonul 2004-2005.

NEPREGATITI. Prepararea vaccinului antigripal pentru 2004-2005 a inceput la 1 martie, iar controlul lui s-a finalizat la 31 august, astfel incat in jurul datei de 1 octombrie va fi comercializat. "Nu este tarziu, dar printr-o campanie sustinuta, vaccinul va salva multe vieti", semnaleaza directorul CNR - OMS pentru Gripa.

Chiar daca gripa are un vaccin si o terapie, totusi ea reprezinta o amenintare. In fiecare an, epidemia de gripa este asociata cu o crestere a numarului de decese, de spitalizari si a pierderilor in economie. Gripa ameninta mai ales copiii mici pana in cinci ani si persoanele peste 65 de ani. Deoarece vaccinarea se face toamna, atunci cand infectiile respiratorii sunt foarte raspandite, o persoana vaccinata poate contracta o raceala, dar aceasta nu are legatura cu vaccinarea. Trebuie retinut ca vaccinarea asigura protectia contra gripei.

MODERATA, DAR PERICULOASA. Pentru a sti in linii mari cum va fi epidemia de gripa din 2004-2005 trebuie sa tinem seama de principalele caracteristici ale gripei sezonului trecut. Astfel, gripa 2003-2004 a fost una "severa", provocata de un virus apartinand unui subtip agresiv AH3N2.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut o analiza aprofundata pentru a stabili daca virusul este controlat prin vaccin si s-a ajuns la concluzia ca nu exista acest pericol.

Trebuie mentionat ca nu a existat o suprapunere totala intre acest virus si vaccin, ceea ce a dus la cresterea numarului de imbolnaviri, cu o tenta mai severa. Insa vaccinul a protejat si cei care nu s-au vaccinat au facut complicatii bronho-pulmonare. Din fericire, se pare ca dupa o epidemie severa, de regula, urmeaza una "moderata".

VIRUSURI NOI. Dar trebuie sa retinem ca epidemia de gripa din iarna trecuta s-a suprapus cu gripa aviara, in tarile asiatice, in SUA si Canada. Si acest pericol persista si in actualul sezon. Mai nou au fost semnalate cazuri de gripa la porci in aceeasi zona.

Este stiut ca porcul este foarte sensibil la infectiile cu virusuri umane. "Porcul devine o oala in care se amesteca virusul aviar cu virusul uman. Aceste "mecanisme" pot genera virusuri noi, periculoase pentru om, virusuri care depasesc foarte usor barierele intre specii. Motiv pentru care s-a luat masura ca anual persoanele care ingrijesc pasari sau au ferme de animale sa fie vaccinate antigripal cu vaccinurile curente. Aceasta masura urmeaza a fi introdusa si in Romania", precizeaza doctorul Viorel Alexandrescu.

EVITAREA COMPLICATIILOR

Desi anul trecut Ministerul Sanatatii (MS) a achizitionat 1.250.000 de doze de vaccin destinate persoanelor cu risc, Romania face parte dintre tarile care nu se incadreaza in parametri de control al epidemiei prin vaccinare.
Doctorul Viorel Alexandrescu spune ca "toate tarile dezvoltate si cu experienta in controlul gripei au compensat vaccinul pentru ca si aici exista fonduri limitate ale MS. Casa de asigurari are fonduri mult mai mari si este interesata ca sa previna cresterea costurilor in cazul unei epidemii severe. Calculele cost-beneficiu demonstreaza cresterea cheltuielilor in cazul nevaccinarii.
In tara noastra sunt 2.900.000 persoane cu risc ridicat in cazul epidemiei de gripa: persoane peste 65 de ani, cu boli cronice (diabet, boli cardiovasculare, bronhopulmonare, astm bronsic, boli metabolice, anemii severe, purtatorii HIV), persoanele institutionalizate, personalul medico-sanitar. Daca acestea sunt vaccinate, exista certitudinea reducerii numarului de imbolnaviri si mai ales de complicatii grave.

CONTROL

"Singura metoda de control este vaccinarea antigripala. Multe persoane refuza sa se vaccineze pentru ca - spun ele - tot fac gripa. Trebuie stiut ca vaccinul nu protejeaza fata de celelalte viroze respiratorii care se aseamana cu gripa" - Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta OMS pentru Gripa

ALERTA OMS

Deoarece oricand poate izbucni o pandemie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat o alerta la nivel mondial. Astfel, la recomandarea OMS, in premiera, in tara noastra functioneaza, din 13 iulie anul acesta, prin Ordin al Ministrului Sanatatii, un comitet national de interventie in caz de pandemie si comitete similare la nivelul judetelor. Aceste organisme au misiunea de a elabora si aplica planul de supraveghere, control, izolare a cazurilor de gripa.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripă