x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei ATENŢIE!/iPod-ul infectează urechile

ATENŢIE!/iPod-ul infectează urechile

de Oana Antonescu    |    22 Ian 2009   •   00:00

Bacteriile găsesc un mediu propice de multiplicare în urechile celor care ascultă muzică la iPod. Potrivit cercetătorilor din India, o persoană care foloseşte zilnic iPod-ul are de mii de ori mai multe bacterii în ureche decât în mod normal.



Căştile favorizează multiplicarea bacteriilor în urechi
Foto: Stockxpertcom

Dacă vă place să ascultaţi muzică la iPod, ar trebui să vă gândiţi de două ori înainte de a pune căştile în urechi. Aceasta pentru că, potrivit cercetătorilor de la Kasturba Medical College, din India, căştile iPod-urilor menţin căldura şi umezeala în ureche, ceea ce creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Micile leziuni pe care aceste căşti le produc uneori în ureche se pot suprainfecta. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive, dar unele dintre ele, cum este stafilococul, pot provoca infecţii dureroase ale urechii, uneori foarte severe, atenţionează specialiştii într-un articol publicat de dailymail.co.uk. Ei au prelevat cu un tampon de vată bacterii din urechile şi de pe căştile a 50 de tineri, unii utilizatori zilnici de iPod-uri, alţii doar ocazionali. Analizele de laborator au demonstrat că majoritatea celor care ascultau frecvent muzică la iPod aveau de mii de ori mai multe bacterii decât ceilalţi.

NU ÎMPRUMUTAŢI CĂŞTILE!
În aceste condiţii, împrumutarea căştilor nu este deloc recomandată. Bacteriile se răspândesc uşor de la o persoană la alta atunci când folosesc în comun căştile, iar riscul de infecţii auriculare devine mult mai mare. "Dacă totuşi doriţi să împrumutaţi căştile, ar trebui să le curăţaţi bine înainte de a le folosi", ne sfătuieşte coordonatorul studiului indian. Potrivit acestuia, 92% din tinerii care obişnuiau să împrumute frecvent iPod-ul altui prieten au bacterii periculoase în urechi.
Un alt studiu, publicat în revista medicală Laryngoscope, semnalează acelaşi pericol, de data aceasta pentru cei care obişnuiesc să asculte muzică la căştile din avioane. Cercetătorii au constatat că, după o oră de utilizare a acestor căşti, numărul bacteriilor din urechi a crescut de la 60 la 650. În concluzie, căştile sunt, ca şi periuţa de dinţi, obiect de uz personal.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă căştile