Adeptii regimului vegetarian isi diminueaza considerabil riscul cancerului de colon. Un studiu de specialitate aduce noi dovezi ca un regim compus doar din legume si fructe constituie un scut in fata acestui tip de cancer.
O echipa de cercetatori britanici de la Universitatea Oxford a realizat un studiu in care au inclus 11.000 de persoane, femei si barbati. Studiul s-a derulat pe o perioada de 17 ani si a avut ca scop stabilirea factorilor care provoaca aparitia cancerului de colon.INCIDENTA. Cercetatorii britanici au demarat acest amplu studiu ca urmare a exploziei, in ultimele decenii, a numarului de persoane diagnosticate cu aceasta forma de cancer. Rezultatele observatiilor arata ca pericolul cancerului de colon este mai accentuat in cazul persoanelor fumatoare, care consuma frecvent alcool si paine alba. In lotul persoanelor tinute sub observatie s-au aflat si vegetarieni. Cercetatorii au stabilit ca regimul alimentar bazat exclusiv pe legume si fructe constituie o modalitate de protejare in fata cancerului de colon. Potrivit autorilor acestui studiu, se pare ca fructele mai mult decat legumele au efect protector impotriva neoplasmelor. Astfel, vegetarienii care mananca multe fructe, in medie cinci pe zi, isi reduc cu 40% riscul de a se imbolnavi de cancer.
FRUCTELE. Miguel Sanjoaquin, coordonatorul principal al acestui studiu, este de parere ca fructele si legumele sunt foarte bogate in substante antioxidante care protejeaza organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Carnea rosie contine multe grasimi saturate, contribuind la cresterea secretiei acizilor biliari care la randul lor produc substante ce favorizeaza aparitia si cresterea tumorilor.
PREPARATELE DIN CARNE. Excesul caloric ca de altfel consumul ridicat de carne rosie si mezeluri reprezinta factori de risc recunoscuti pentru cancerul de colon si rectal. Este bine sa mai stim ca regimul vegetarian este, deopotriva, indicat in prevenirea hipercolesterolemiei, hipertensiunii arteriale si aterosclerozei. Obezitatea si diabetul de tip 2 sunt mai rar intalnite printre persoanele vegetariene.
Statistica Cancerul recto-colonic este una dintre cele mai frecvente forme de cancer ale tubului digestiv, situindu-se pe locul doi la barbati si pe locul trei la femei. Potrivit prof. dr. Alexandru Oproiu, in Romania, prevalenta este ridicata - 28 la 100.000 locuitori. Persoanele care au pierderi de sange in materiile fecale determinate nu totdeauna de hemoroizi, tulburari de tranzit, scaderi in greutate trebuie sa se prezinte la medic. Primul test este unul special pentru hemoragii acute anale, iar daca rezultatul este pozitiv se fac si celelalte explorari, precizeaza prof. dr. Oproiu. MAGDA MARINCOVICI