x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie la epidemia de pojar!

Atenţie la epidemia de pojar!

de Magda Marincovici    |    13 Oct 2011   •   21:00
Atenţie la epidemia de pojar!

Epidemia de rujeola (pojar) care loveste Franta nu creeaza probleme doar autoritatilor sanitare franceze. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca mai mult de jumatate dintre cazurile de rujeola inregistrate in 2011 in 40 din 53 de tari ale zonei Europa sunt in Franta si ca epidemia de rujeola se intinde si in alte regiuni geografice. In total, in 40 de tari ale regiunii OMS Europa au fost confirmate 26.025 de cazuri de rujeola. Majoritatea, respectiv peste 14.500, au fost raportate de Franta. Si la capitolul decese tot Franta exceleaza: din totalul de 11 decese, 6 au fost in Franta, cate unul in Germania, Kirghizstan, Romania, Macedonia si Marea Britanie. Potrivit OMS, susa predominanta este tipul D4, respectiv cea care a fost la originea precedentei epidemii europene de rujeola.

Epidemia de rujeola inregistrata in Franta inca din anul 2008 s-a intensificat in mod alarmant in ultimele luni, anunta Institutul de Supraveghere Sanitara (InVS). Din anul 2008, din cele peste 14.500 de cazuri de rujeola depistate, 3.000 au fost izolate doar intr-o singura luna, respectiv in martie 2011.

Potrivit Buletinului InfoVac, din 26 aprilie, aceste cifre ar trebui multiplicate cu 2 chiar cu 3 pentru a avea situatia reala asupra rujeolei. De altfel, specialistii sustin ca boala este subevaluata. InVS avertizeaza ca cresterea considerabila a numarului de cazuri de rujeola incepand cu octombrie anul trecut corespunde cu cel de-al treilea val al epidemiei de rujeola prelungit si in 2011. De asemenea, InVS semnaleaza cresterea numarului complicatiilor. Rujeola este o boala potential grava, cea mai frecventa dintre bolile copilariei. Este o infectie respiratorie, extrem de contagioasa, provocata de un virus. Declansarea bolii determina o eruptie cutanata raspandita pe tot corpul si simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra mare, tuse, secretii nazale si oculare. Simptomele dispar de la sine, fara tratament medical, o data ce virusul se elimina din organism. Medicii recomanda izolarea copilului pentru a nu raspandi infectia, precum si o hidratare corespunzatoare a acestuia. In unele cazuri rujeola poate determina alte complicatii cum ar fi diareea, bronsita, pneumonia, conjunctivita si encefalita. Rujeola poate face organismul mai sensibil la infectii ale urechii, otita medie si la alte boli cauzate de bacterii, scazand capacitatea de aparare a organismului, spune doctorul A. Petreanu, medic primar de boli infectioase.

Copiii sub un an sunt cei mai ex­pusi. Solutia pentru limitarea efec­telor epidemiei este vaccinarea. Vaccinul se administreaza bebe­lu­sului intre 12 si 15 luni, individual sau ca o parte a vaccinului MMR (rujeola, rubeola si oreion). A doua doza a vaccinului se face de obicei la copiii cu varste intre 4 si 6 ani, in nici un caz peste varsta de 11-12 ani. Medicii spun ca in cazul unei contaminari cu rujeola, vaccinul poate fi administrat si unui copil de 9 luni, urmat de imunizarea MMR obisnuita.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei