x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la reptilele crescute in captivitate!

Atentie la reptilele crescute in captivitate!

24 Mai 2004   •   00:00

La reptilele crescute in captivitate apar o varietate mare de boli si, nu de putine ori, necunoscute de majoritatea crescatorilor.

STELUTA INDREI

„Acestia trebuie sa cunoasca pretentiile speciei si sa analizeze daca au posibilitatea sa satisfaca cerintele minime de supravietuire si de crestere ale unor animale precum iguanele, broastele testoase, serpii si soparlele, aligatorii, crocodilii, caimanii s.a.", recomanda medicul veterinar Alice Radulescu.

AFECTIUNI. Daca sunteti sau doriti sa fiti proprietarii unuia dintre animalele mentionate trebuie sa aveti grija ca acestea sa fie sanatoase. Altfel riscati sa va imbolnaviti, pentru ca reptilele transmit boli bacteriene, precum salmoneloza (tulburari digestive) sau micoplasmoza (tulburari pulmonare); boli parazitare, care se manifesta pe plan extern (se cunosc 250 de specii de purici ce infesteaza reptilele) sau intern; boli micotice (tulburari provocate de ciuperci) si boli virale (mai rar).

Singura solutie pentru a va proteja este sa asigurati animalului conditiile optime de intretinere si hrana, precum si consultarea medicului veterinar la cele mai mici semne de anormalitate. Potrivit medicului veterinar Alice Radulescu, „majoritatea bolilor sunt cauzate de intretinerea defectuoasa a reptilelor".

SFATURI UTILE. Pentru a creste reptilele in captivitate este absolut necesar sa li se asigure un mediu ambiant asemanator habitatului natural - acvarii pentru reptilele acvatice si terarii pentru cele terestre. Ideal ar fi ca aceste animale sa fie crescute la curte. Reptilele sunt dependente de temperatura, de aceea este necesar sa li se asigure o alternanta de minimum 24 de grade Celsius si maximum 30 de grade Celsius. Este necesara o lampa cu ultraviolete si amenajarea unor spatii insorite, calduroase, dar si umbrite, racoroase, pentru ca reptilele sa se deplaseze si sa se adaposteasca pentru a-si regla temperatura necesara. „In orice caz, nu cumparati si nu acceptati reptile de la oricine, deoarece riscati sa luati o specie protejata de lege, eventual bolnava sau care presupune conditii pe care nu le puteti asigura.

Inainte de procurarea unei reptile este bine sa consultati un specialist si sa va documentati cu privire la toate cerintele necesare", precizeaza dr. Alice Radulescu.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă reptilele