Magneziul este un macroelement esential, constituent al fluidului intracelular (citosol).
Corpul uman contine aproximativ 24 de grame din acest macromineral, 99% fiind regasit in special in interiorul celulelor musculare si al celulelor osoase si numai 1% in sange.ROL. Magneziul este esential pentru biosinteza si activarea
a peste 95 de enzime cu
rol in reglarea metabolismului
proteinelor, carbohidratilor,
lipidelor, nucleotidelor si acizilor
nucleici, intervenind in ciclul
Krebs, generator de energie
celulara. Acest macromineral
este necesar pentru buna
functionare a muschilor si
transmisiei neurochimice.
Impreuna cu potasiul, magneziul
asigura desfasurarea
normala a proceselor de permeabilitate
de membrana
celulara. Deficientele de magneziu
sunt insotite de deficientele de potasiu. Spanacul,
macrisul, rubarba, calciul, fosforul,
proteinele, grasimile
animale saturate si fibrele alimentare
contin substante care
diminueaza absorbtia intestinala
a magneziului.
GHEORGHE MENCINICOPSCHI
Profesor universitar doctor
Pentru ce este necesar magneziul
- mentinerea sanatatii oaselor si dintilor
- prevenirea cancerelor (in special leucemie si limfoame)
- buna functionare a sistemului nervos
- prevenirea alergiilor
- buna functionare a inimii prevenind infarctul si reducand probabilitatea producerii unui nou infarct
- prevenirea hipertensiunii arteriale
- raspunsul imun celular si mediat de anticorpi
- prevenirea eczemelor.
Alimente bogate in magneziu
Doza fiziologica zilnica de magneziu este de 350 mg,
fiind crescuta in starile de stres, sarcina, consum de alcool,
antibiotice si diuretice. Sursele alimentare de
magneziu sunt:
- legume si fructe
- laptele
- ouale
- cereale integrale
- faina integrala
- suplimente alimentare
- alune
- nuci
- arahide
- carne
Efectele carenteide magneziu
- oboseala cronica; insomnii
- apetit scazut
- dureri musculare
- aritmii cardiace
- hipoglicemie
- tulburari hormonale
- nefrocalcinoza (afectiune renala)
- tensiune premenstruala.